Személyközpontú terápia

A személyközpontú terápia egy másik emberrel való, fokozatosan fejlődő együttlét, amely az egészségét és a személy növekedését eredményezi. E terápia legfontosabb hipotézise: a személy hatalmas erőforrásokkal rendelkezik, amelyek előmozdítják önmaga megértését, és létmódjában, viselkedésében pozitív változásokat eredményezhetnek. Ezeket az erőforrásokat sajátos emberközi kapcsolatokkal mozgósíthatjuk. Ha a terapeuta vagy segítő személyes gondoskodást, mély, érzékeny, ítéletmentes megértést tapasztalt meg, és képes azt a másikkal közölni is, a pozitív irányú változások nagy valószínűséggel megjelennek. Az egész terápiás folyamatban a viszony milyensége a döntő. (Tringer)

Indikáció
Rogers a diagnózisalkotás ellen foglalt állást: a diagnózis betegszerepbe helyezi a klienst. Másrészt a kliens észleli legjobban önmagát, ő „tudja”, mik a kiváltó tényezők, így a saját ügyében ő a „legjobb diagnoszta.”
A személyközpontú terápia főleg akkor javasolható,
• ha a személy inkongruencia állapotában van,
• ha emocionális feszültsége, önkép- és élményzavara áll az előtérben,
• ha tartósan interperszonális és beilleszkedési zavarokkal küzd,
• jól kezelhetők reaktív állapotok, stresszkezelési deficitek, ambivalenciák, életvezetési problémák jellemzők rá.

Fő indikációs területek betegségkategóriák szerint:
• hangulatzavarok,
• szorongásos zavarok,
• pszichoszomatikus betegségek,
• viselkedészavarok,
• személyiségzavarok egyes típusai,
• szupportív formában, rehabilitációs szakaszokban szkizofrén pszichotikusok, deviánsok esetében is hasznos.

A módszernek abszolút kontraindikációja nem létezik.

Módszerkombináció:
A személyközpontú terápiát „tisztán”, önmagában ritkán alkalmazzák, általában terápiás programok részei. A személyközpontú terápiákkal jól összhangba hozhatók a relaxáció különböző formái, a nem szisztematikus deszenzitizálás, néhány speciális viselkedés terápiás módszer és a kognitív terápia egyes elemei.

Szeretné tudni, miként segíthet valakinek, aki öngyilkosságot fontolgat? Aggódik valakiért?

Olvasson tovább...

Szkizofrénia és egyéb pszichotikus zavarok

A szkizofrénia olyan betegségcsoport, amely a kedély, a gondolkodás és a viselkedés jellegzetes zavaraiban nyilvánul meg. A gondolkodás zavarát a fogalomalkotás olyan elváltozásai jelzik, amelyek a valóság hibás értelmezéséhez vezetnek, téves eszméket, hallucinációkat hoznak létre. Az ehhez járuló kedélyváltozások: az ambivalens, beszűkült vagy nem a

Tovább olvasom »

Lelki segítségnyújtás a menekülteknek

Az ukrajnai válsághelyzetben a budapesti Péterfy Kórház Krízisintervenciós Ambulanciájának pszichológusai és pszichiáterei ingyenes krízisintervenciós beszélgetést (magyar és angol nyelven), szükség esetén orvosi segítséget, krízisintervenciós osztályos ellátást nyújtanak a menekülőknek! Jelentkezés telefonon: +3670 934 1051 (hívható H-P: 9:00-15:00) email-en: intervencio@peterfykh.hu Címünk: Budapest, 1074. Alsóerdősor u. 7.

Tovább olvasom »

Öngyilkosság megjelenése a hírekben

Ha éppen cikket, blogot ír, rádió vagy TV műsorhoz gyűjt információkat öngyilkosság témában, akkor segítünk a téma kidolgozásában, megfogalmazásában. Ha kérdései vannak, írjon nekünk! Hogyan tudósítson egy öngyilkosságról? Nemzetközi öngyilkosság megelőző szervezetek újságírókkal, hírportálokkal együttműködve kidolgoztak egy ajánlást az öngyilkosságokkal kapcsolatos riportok, hírek megírására. Több

Tovább olvasom »