A Krízis Intervenciós Osztály és Ambulancia

Fontos információ a Krízis Ambulancia működéséről

Az ambulancia címe:

1074 Budapest, Alsó erdősor utca 7.

Telefonszám: +36-70-934-1051

A mobilszám hétköznaponként 9:00-15:00 hívható lélektani krízis esetén, ambuláns krízisterápia, időpont egyeztetés céljából. 

Amennyiben Önnek vagy ismerősének öngyilkossági késztetése van, hívja a 112-es telefonszámot.


A Krízis Ambulancián lélektani krízis állapotába került személyeknek tudunk segíteni, akik aktuálisan nehéz élethelyzet vagy veszteség révén elakadtak, és saját erejükből ezen nem tudnak túljutni, illetve akár öngyilkossági gondolatoktól is szenvednek. Amennyiben közvetlen veszélyeztető magatartásra utaló tünet észlelhető (tudatzavar, beszűkült tudatállapot, öngyilkossági szándék), a területileg illetékes pszichiátriai osztályt kell felkeresni, vagy mentőt kell hívni a 112-es telefonszámon.

A Krízis Ambulancián egy állapotfelmérő interjút követően pszichológus, illetve pszichiáter szakorvos kollégánk segít a páciensnek megtalálnia a számára legmegfelelőbb terápiás lehetőséget. Illetve néhány ülésből álló krízisterápiát tudunk felajánlani – a páciens helyzetétől, állapotától függően — kórházi vagy ambuláns keretek között.

A Péterfy Sándor Utcai Kórház
Krízisintervenciós és Pszichiátriai Osztálya

A Krízisintervenciós és Pszichiátriai Osztály 40 aktív és 20 rehabilitációs ággyal és napi 8 órában működő krízis ambulanciával rendelkezik.

Az osztályon a Budapest VII. kerületi betegeknek, illetve Ráckeve járás egyes települései betegeinek (Apaj, Áporka, Délegyháza, Dömsöd, Dunavarsány, Halásztelek, Kiskunlacháza, Lórév, Majosháza, Makád, Ráckeve, Szigetcsép, Szigetbecse, Szigetszentmárton, Kóka, Szigetújfalu, Taksony) általános pszichiátriai ellátása folyik.

Az osztály különleges profilja immár 30 éve a krízisintervenció. Pszichoterápiás jellegű segítséget nyújtunk a lélektani krízis állapotába került személyeknek, olyan klienseknek tehát, akik valamely nehéz élethelyzet vagy veszteség révén beszűkült lelkiállapotba kerültek, és saját erejükből nem tudnak túljutni problémás helyzetükön. Segítséget kaphatnak olyan – egyébként súlyos elmebetegségben nem szenvedő – betegek is, akiknek öngyilkossági gondolataik, késztetéseik vannak.

Tekintve, hogy az öngyilkossági veszélyeztetettség számos élethelyzetben és számos pszichiátriai betegségben jelentkezhet, az ilyen javallattal az osztályra történő felvételkor nem a diagnózis a döntő, hanem a beteg együttműködési készsége. Ezekre a páciensekre sem területi felvételi kötelezettség, sem korlátozás nem vonatkozik, a betegek bármilyen orvosi beutalóval, illetve önként is jelentkezhetnek.

Az osztály földszinti részlegén a súlyosabb, illetve veszélyeztető állapotú betegek megfigyelése és kezelése zajlik. Emeleti részlegünkön történik a krízisintervenciós, illetve a pszichoterápiás kezelés.

A biológia, gyógyszeres kezelés mellett egyéni terápiás beszélgetések, valamint számos csoportos pszichoterápiás foglalkozás zajlik osztályunk valamennyi betege számára. Így szolgáltatásaink közé tartozik az osztályos nagycsoport mellett a pszichoedukáció, a relaxációs csoport, a krízis csoport, az önismereti és szociális készségfejlesztő csoport, a művészetterápia, kézműves csoportos foglalkozások, illetve újabban a sportterápia is.

Sokoldalúan képzett, magas szintű ellátást nyújtó szakembergárda áll a gyógyítás szolgálatában.

Kapcsolataink külföldi intézményekkel, szervezetekkel

2011-ben Makiko Kaga, a tokiói Neurológiai és Pszichiátriai Központ igazgatója látogatta meg Osztályunkat. Az ő intézményében a 2011. március 11-i japán földrengést átélt emberek lelki krízisének segítésére széleskörű program indult. Ennek keretében készült egy szórólap, amelynek angol nyelvű változatát Makiko Kaga később email-ben küldte el nekünk. E szórólap is felhívja a figyelmet a traumatikus események után jelentkező stressz (ún. poszttraumás stressz) megfigyelhető jeleire, és tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy hogyan viselkedjünk azokkal, akiken ilyen jeleket észlelünk.

2012 nyarán Shimizu Yasu egy Budapesten szervezett öngyilkosság prevencióval foglalkozó konferencia kapcsán látogatta meg Osztályunkat. Shimizu Yasu a japán öngyilkosság-megelőző programrendszer kidolgozásában vesz részt. http://www.lifelink.or.jp/

Choose life – skót nemzeti stratégia és akcióterv az öngyilkosság megelőzésére

A skót öngyilkosság-prevenciós program honlapja. www.chooselife.net

A Krízisintervenciós Osztály munkatársai, beosztásuk
(szakvizsgák)

Az osztály orvosai

Dr. Szilágyi Simon osztályvezető főorvos (pszichiátria, pszichoterápia, pszichiátriai orvosi rehabilitáció, igazságügyi pszichiátria)

Dr. Déri Judit főorvos (pszichiátria, pszichiátriai orvosi rehabilitáció, pszichoterápia, igazságügyi pszichiátria)

Dr. Csont Eszter főorvos (pszichiátria, igazságügyi pszichiátria)

Dr. Daragó Gyöngyi főorvos (pszichiátria, neurológia)

Dr. Erki Emília főorvos (pszichiátria)

Dr. Kántor Zsuzsa főorvos (pszichiátria, igazságügyi pszichiátria)

Dr. Szabó Mónika főorvos (pszichiátria, pszichoterápia)

Dr. Tóth Gergely szakorvos (pszichiátria)

Dr. Nagy Adrienn szakorvos (pszichiátria)

Dr. Kovács Vivienne orvos  (pszichiáter szakorvos jelölt)

Dr. Gergics Enikő orvos (pszichiáter szakorvos jelölt)

Dr. Hrapcsák Anita  orvos (pszichiáter szakorvos jelölt)

Dr. Gyökeres András orvos (pszichiáter szakorvos jelölt)

Dr. Horváth Márton orvos (pszichiáter rezidens)

Dr. Farkas Ágnes főorvos (pszichiátria) önkéntes segítő

Az osztályon dolgozó pszichológusok

Drenyovszki Zsuzsanna klinikai szakpszichológus, neuropszichológiai szakpszichológus

Hajduska-Dér Noémi klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, vezető pszichológus

Balló Henrietta klinikai szakpszichológus

Hende Borbála klinikai szakpszichológus

Vámosi Hanna klinikai szakpszichológus

Podina Ivett klinikai szakpszichológus

Murai József  klinikai szakpszichológus jelölt

Németh-Ollári Lili klinikai szakpszichológus jelölt

OSZTÁLYVEZETŐ FŐNŐVÉR: Szabóné Borda Erika

HELYETTESE: Maurer József

OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOS TELEFONSZÁMA: 06-1-3429-309

OSZTÁLYOS IRODA TELEFONSZÁMA: 06-1-322-1896

(Utoljára frissítve: 2022. december 21. )