Miért érzem így magam?

Különbözőek vagyunk. Ami más számára elviselhető, az az Ön számára lehet, hogy elviselhetetlen. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek gyakran vezethetnek öngyilkossági gondolatokhoz és érzésekhez.

Az öngyilkossági gondolatok felmerülése sokszor köthető olyan problémákhoz, amelyek egyébként kezelhetők.

Veszteség, depresszió, szorongásos zavarok, egészségügyi problémák, drog -és alkoholfüggőség, pénzügyi, jogi vagy iskolai problémák és egyéb nehézségek mind-mind komoly stresszt válthatnak ki. Majdnem mindig van megoldás ezekre a problémákra, bár ez elsőre gyakran nem feltétlenül látszik.

Olyan lelki problémák, mint például a depresszió, szorongás és bipoláris zavar kezelhetők életmód-változtatással, terápiával és gyógyszerekkel. A segítséget igénybe vevők közül a legtöbben tudnak konstruktívan változtatni életükön, képessé válnak (élet)helyzetük javítására, úgyhogy végül felépülnek..

Ne adja fel akkor sem, ha elsőre nem vezetett sikerhez az, hogy részesült valamilyen kezelésben, terápiában vagy tett már lépéseket problémái megoldása felé. Sokszor többféle terápia, kezelés vagy ezek kombinációja jelenti a megoldást. A legtöbb probléma kezelhető vagy megoldható.

Miért tűnhet úgy, hogy az öngyilkosság az egyetlen kiút?

Ha nem tud másra gondolni, mint az öngyilkosságra, ez még nem azt jelenti, hogy valóban az az egyetlen megoldás, hanem csupán.annyit, hogy jelenleg Ön nem lát más kiutat. A kínzó fájdalom, amelyet most Ön átél, elhomályosíthatja a gondolkodását. Így nehezebben tudja áttekinteni a lehetséges megoldásokat, vagy nehezebb kapcsolatba lépnie azokkal, akik támogatást nyújthatnak Önnek. Terapeuták, orvosok, barátok vagy szerettei segíthetnek meglátnia a megoldásokat. Adjon esélyt nekik, hogy segíthessenek.

Olvasson tovább...

Mit tegyek, ha öngyilkossági gondolataim vannak?
Hogyan beszéljek az öngyilkossági gondolataimról?
Az öngyilkosság figyelmeztető jelei
Az öngyilkossággal kapcsolatos gyakori tévhitek
Felépülés öngyilkossági kísérlet után
Ambuláns és fekvőbeteg pszichoterápiás helyek listája
Pszichiátriai gondozók országos listája és térképe