Öngyilkosság megjelenése a hírekben

Ha éppen cikket, blogot ír, rádió vagy TV műsorhoz gyűjt információkat öngyilkosság témában, akkor segítünk a téma kidolgozásában, megfogalmazásában. Ha kérdései vannak, írjon nekünk!

Hogyan tudósítson egy öngyilkosságról?

Nemzetközi öngyilkosság megelőző szervezetek újságírókkal, hírportálokkal együttműködve kidolgoztak egy ajánlást az öngyilkosságokkal kapcsolatos riportok, hírek megírására.

 • Több mint 50 nemzetközi tanulmányban találták azt, hogy az öngyilkosságokról szóló bizonyos típusú tudósítások növelni tudják az öngyilkos magatartás valószínűségét azokban, akik sérülékenyebbek (pl. súlyos depresszióban szenvednek).
 • További öngyilkossági kísérletekhez vezethet, amikor a hír expliciten számol be az öngyilkossági módszeréről, dramatizált, illusztrált headline-okat vagy képeket használt, valamint, ha szenzációként és “bulvárosítva”, hosszan számol be a halálesetről.
 • A rövid, összefoglaló jellegű, óvatos hírek viszont megváltoztathatják az öngyilkosságról kialakított téves hiedelmeket, mítoszokat, és ez ezt a magas rizikójú, sérülékeny csoportot arra ösztönözheti, hogy segítséget kérjen.

Ehelyett:

Hosszú, szenzációkeltő címek, head-ek kerülése.

David Phillips 1974-es vizsgálatában a nagy hírek publicitási intenzitását azzal mérte, hogy azok az hány napig jelentek meg címoldalon. Kutatások egyöntetűen bizonyították, hogy annál jelentősebb egy öngyilkosságról szóló híradás utánzási hatása, minél több napig tartják azt címoldalon. 

Inkább így:

Informálni, röviden, tényszerűen, az öngyilkosság szenzációként való feltüntetése nélkül (pl. “Még időben mentettek meg egy öngyilkosjelöltet”). 

Kerülendő a helyszínről készült fényképek, videok, az elkövetés módszerének említése, a gyászoló családról, barátokról, temetésről készült fényképek.

Az öngyilkosság elkövetési módjának említése önmagában nem veszélyes, a módszer részletező leírása azonban kerülendő. Imitációs szempontból különösen veszélyes a hétköznapi használati tárgyakkal (pl. hajszárítóval) elkövethető „biztos módszerek” részletezése, gyógyszeres vagy vegyszeres öngyilkosság esetén a gyógyszer/vegyszer fajtájának és mennyiségének említése. Amikor a média tervet/módszert és/vagy eszközt sugall, mutat, akaratlanul, bár, de ajánl, akkor azzal növeli az öngyilkossági kockázatot!

Így ne:

„Pataki Imre autójával fojtotta meg magát… A férfi egy fához kötötte a halálhurkot, amelynek másik végét az autóba vezetve nyaka köré tekerte. Bekapcsolta a biztonsági övet, majd gázt adott. Azonnal meghalt.”

„Intravénásan rovarirtó szert adott be magának Márton Csaba … Egy rovarirtó spray tartalmát evőkanálba fújta, majd fecskendővel intravénásan beadta magának a mérget … ”

„Hajszárítót tett a fürdővizébe Szonja (†12), és azonnal meghalt…”

„A férfi tette után maga is ivott a Hungazin nevű méregből, azonban az öngyilkossághoz kevésnek bizonyult az adag …”

Inkább iskolában/munkahelyen készül vagy családi fényképek bemutatása; segélyhívó számok, szervezetek logoi-nak használata, krízis vonalak telefonszámainak feltüntetése.

Tíz öngyilkosból nyolc a halála utolsó hónapjaiban felkeres valamilyen egészségügyi ellátást (háziorvos, pszichiáter stb.); a legtöbb öngyilkossági veszélyben lévő figyelmeztető jeleket, segélykiáltásokat küld a külvilág felé. Tartalmazza a cikk ezeknek a jeleknek a listáját (“Az öngyilkosság figyelmeztető jelei”), ami segíti a felismerésüket. Helyezze el ezt a listát akár a cikk oldalsávjában!

Népegészségügyi problémaként beszámolni az öngyilkosságról

Az öngyilkosság megelőzésével kapcsolatban kérjen tanácsot, interjút szakembertől (szuicidológus pszichiáter, pszichológus). Egy öngyilkosság mindig több okra vezethető vissza, multikauzális, ezért valójában nem is szerencsés “okokról” beszélni.

Használjon megfelelő nyelvezetet

Kerülendő példa az ironizáló megközelítésre:  „Öngyilkosságát is elrontotta a bosszúálló férj … A Férfi a gyújtogatást követően fel akarta akasztani magát, azonban pechére a lánglovagok időben levágták a kötélről… így ez sem jött össze neki” 

Használja ilyen leírási módot: “öngyilkosságban halt meg”, “öngyilkosságot követett el” vagy “megölte magát”, „befejezett öngyilkosság ill. öngyilkossági kísérlet” 

Tekintve, hogy az öngyilkos magatartás nem betegség, hanem legfeljebb bizonyos betegségek (pl. depresszió) tünete, kerülendő az alábbi – betegségre utaló – kifejezések használata is:

 • Öngyilkossági járvány
 • Öngyilkosságra hajlamos személy

Mivel az öngyilkosság alapvetően kudarc, és nem siker, kerülendő az alábbi kifejezések használata:

 • Sikeres öngyilkossági kísérlet
 • Sikertelen öngyilkossági kísérlet

Az öngyilkosság nem ment meg senkit, éppen ezért nem lehet menekülési út sem! Kerülendő kifejezés: 

 • Öngyilkosságba menekült 

Minden szuicid magatartást „halál komolyan” kell venni, az elbagatellizálás látszatát keltő alábbi (és hasonló) kifejezések használata is kerülendő:

 • Csak segélykiáltás volt
 • Csak öngyilkossági kísérlet volt
 • Csak fel akarta hívni magára a figyelmet

A bagatellizáló kifejezések helyett használjunk általában neutrális kifejezéseket:

 • Öngyilkossági kísérlet
 • Befejezett öngyilkosság
 • Halállal végződő öngyilkosság
 • Öngyilkosság következtében meghalt
 • Az öngyilkosság kockázatát vállalja

Mivel az öngyilkosság helyének pontos megadása ötletet adhat a kivitelezési hely, valamint az azzal szorosan összefüggő módszer megválasztáshoz, konkrét helymegnevezés (Lánchíd, kihalt kőbányai sörgyár területe, tokaji tévétorony) helyett javasolt inkább a hely általános leírása (pl. az egyik budapesti híd, egy külvárosi gyártelep, egy közeli magaslat)!

A fenti javaslatok forrása: Az öngyilkosságról szóló híradások etikai kódexe Készült a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány támogatásával Szakértő: Veres Előd, Ph. D.

A teljes dokumentum itt letölthető.

Ha szeretne szakértőkkel beszélni az öngyilkosság megelőzéséről vagy még több információra van szüksége ahhoz, mit és hogyan érdemes írni az öngyilkosságról, akkor írjon nekünk emailt vagy hívja a (1) 322-1896-os telefonszámot.

Szeretné tudni, miként segíthet valakinek, aki öngyilkosságot fontolgat? Aggódik valakiért?

Olvasson tovább...

Az ASQ rövid öngyilkossági szűrőteszt​

ASQ rövid öngyilkossági szűrőteszt Az Ask Suicide-Screening Questions (ASQ) egy rövid, öt kérdésből álló mérőeszköz, amelyet az öngyilkossági kockázat azonosítására fejlesztettek ki különböző betegpopulációkban. Hasznosságát különböző klinikai szettingekben validálták, beleértve a gyermek- és felnőtt betegeket is, ami jelzi sokoldalúságát és hatékonyságát. Az ASQ magyar változata

Tovább olvasom »

A lélektani krízis

Gerald Caplan meghatározása alapján pszichológiai értelemben akkor beszélünk krízisről, amikor a személy kénytelen szembenézni olyan veszélyeztető körülményekkel (pl. állásának elvesztése, haláleset a családban, válás stb.) — illetve ilyen körülmények bekövetkezésének a lehetősége fenyegeti őt –, amelyeket meglévő problémamegoldó készségeivel, rendelkezésére álló és mobilizálható pszichés energiáival

Tovább olvasom »