Felépülés öngyilkossági kísérlet után

Akkor is kérjen segítséget, amikor öngyilkossági gondolatai, érzései már eltűntek. Egy ilyen érzelmi megpróbáltatást átélni traumatikus élmény. Egy önsegítő csoport, egy pszichoterapeuta vagy egy klinikai szakpszichológus segíthet abban, hogy el tudja kerülni, hogy ezek a gondolatok újból felbukkanjanak. 

  1. Azonosítsa azokat a  kiváltó tényezőket és szituációkat (pl. a veszteség évfordulója, alkohol vagy kapcsolati stressz), amelyek elkeseredettséghez vagy öngyilkossági gondolatokhoz vezetnek Önnél. Kerülje ezeket a helyszíneket, embereket vagy helyzeteket.

  2. Óvja magát. Táplálkozzon helyesen, ne hagyjon ki étkezést, és aludjon eleget. A testmozgás is kulcsfontosságú: endorfinokat (“boldogsághormonokat”) szabadít fel, oldja a stresszt és elősegíti a lelki jóllétet.

  3. Építsen ki jó kapcsolatot minél több emberrel. Vegye körül magát olyan emberekkel, akik pozitív hatással vannak Önre, és akiknek a társaságában jól érzi magát. Minél többet tesz másokért vagy egy közösségért, annál több veszítenivalója van, ezért ez segíthet a pozitív irányú változásokban, a jó közérzet, lelkiállapot, önbecsülés fenntartásában.

  4. Keressen magának új elfoglaltságokat. Találjon új hobbikat vagy olyan tevékenységet, amely értelmes és pozitív célt ad Önnek. Ezek segítenek abban, hogy kiteljesedjen, jobban érezze magát.

  5. Tanuljon meg egészséges, hatékony módon megküzdeni a stresszel. Találjon olyan egészséges módszereket, amelyekkel képes szabályozni stresszszintjét: például testmozgás, meditáció, relaxációs technikák (autogén tréning), egyszerű légzésgyakorlatok.

Olvasson tovább...

Mit tegyek, ha öngyilkossági gondolataim vannak?
Hogyan beszéljek az öngyilkossági gondolataimról?
Az öngyilkosság figyelmeztető jelei
Miért érzem így magam?
Az öngyilkossággal kapcsolatos gyakori tévhitek
Ambuláns és fekvőbeteg pszichoterápiás helyek listája
Pszichiátriai gondozók országos listája és térképe