Aggódom valakiért

Az öngyilkossági veszély jeleit látja az illetőn?

Ha barátjánál, családtagjánál észreveszi az öngyilkossági szándék jeleit, akkor felmerülhet a kérdés Önben, hogy ilyenkor vajon jó ötlet-e bármit is mondani. Mi van, ha téved? Mi van, ha az illető megharagszik Önre? Természetes, hogy tartunk vagy félünk az ilyen helyzetektől. De ha valaki öngyilkosságról beszél vagy erre utaló figyelmeztető jelzéseket küld környezete felé, akkor azonnali segítségre van szüksége. Minél előbb, annál jobb.

Öngyilkosságról beszélni egy baráttal vagy családtaggal bárki számára nagyon megterhelő lehet. Ha bizonytalan abban, hogy az illetőnek valóban öngyilkossági gondolatai vannak-e, a legjobb, ha egyenesen rákérdez. Gyakran félünk ezt megkérdezni, azt gondolván, ez fokozhatja az öngyilkosság veszélyét, ötletet adhat a másiknak, stb. Ám ez egy téves hiedelem. Odafordulás, törődés miatt senki sem lett még öngyilkos. Az öngyilkossági gondolatokkal küzdő személy számára az a lehetőség, hogy valakivel beszélhet nyomasztó érzéseiről, megkönnyebbülést jelenthet számára, enyhülhet magányosság érzése, kiadhat magából sok rossz érzést, és ezzel megelőzhető az öngyilkossága.

Hogyan kezdje el a beszélgetést?

 • “Aggódom érted mostanában…”
 • “Az elmúlt időben észrevettem néhány változást rajtad és aggódom, vajon jól vagy-e?”
 • “Érdekelne, hogy vagy, mert mostanság nem olyan vagy, mint régebben.”

 

Mit kérdezzen?

 • “Mióta érzed így magadat?”
 • “Történt valami, ami miatt így érzed magad?”
 • “Hogyan tudnálak a legjobban támogatni helyzetedben?”
 • “Gondoltál-e már arra, hogy segítséget kérj?”

 

Mit mondhat/mondjon, ami segít(het)?

 • “Nem vagy egyedül, itt vagyok melletted.”
 • “Lehet, hogy most nehéz elhinned, de az, ahogyan most érzel, meg fog változni.”
 • “Lehetséges, hogy nem értem meg, pontosan hogyan érzel, de törődöm veled és segíteni szeretnék neked.”
 • “Amikor feladnád, mondd azt magadnak, hogy még egy napig, óráig, percig tartani fogod magad. Megtartod azt, amire úgy véled, képes vagy.”Amikor egy öngyilkosságot fontolgatóval beszél…

 

Tegye ezeket:

 • Legyen önmaga. Tegye nyilvánvalóvá számára, hogy törődik vele, hogy az illető nincs egyedül. Nem az egyes szavak a fontosak, mert ha tényleg aggódik, az úgyis meglátszik a hangján és a viselkedésén.
 • Figyeljen. Hagyja, hogy az illető megossza elkeseredését és haragját. Nem számít, mennyire látszik negatívnak a beszélgetés, maga a tény, hogy beszélgettek, pozitív jel.
 • Legyen együttérző, ítéletmentes, türelmes, nyugodt, elfogadó. A barátja vagy családtagja jól teszi, hogy beszél az érzéseiről.
 • Adjon reményt. Biztosítsa arról az illetőt, hogy elérhető segítség, az öngyilkossági gondolatai pedig átmenetiek. Adja tudtára, hogy az élete fontos az Ön számára.
 • Ha a személy olyanokat mond, mint például: “Annyira depressziós vagyok, hogy nem bírom folytatni”, akkor kérdezze meg, hogy “Az öngyilkosságot fontolgatod?” Nem ültet ezzel a fejébe ötleteket, csak kifejezi, hogy aggódik, hogy komolyan veszi őt, és hogy az illető megoszthatja a fájdalmát Önnel.

 

Ne tegye:

 • Ne vitázzon az illetővel. Kerülje az olyan mondatokat, mint például: „Annyi minden van, amiért élned kell“; vagy hogy “Az öngyilkosságod fájni fog a családodnak”; vagy “Nézd az élet derűsebb oldalát”.
 • Ne essen kétségbe, ne döbbenjen meg. Ne tartson “kiselőadást” az élet értelméről, ne mondja azt, hogy az öngyilkosság rossz.
 • Ne ígérjen titoktartást. Utasítsa vissza, hogy titokban tartja az elhangzottakat. A barátja, családtagja élete veszélyben lehet, és elképzelhető, hogy szükség lesz bevonni szakembert a probléma megoldásába annak érdekében, hogy megelőzzék az öngyilkosságot. Ha megígéri, hogy nem szól senkinek, akkor lehet, hogy meg kell szegnie titoktartási ígéretét.
 • Ne adjon ötleteket a probléma megoldására, ne adjon tanácsokat, ne akarja, hogy a másik megmagyarázza, miért akar öngyilkos lenni. Nem az a fontos, hogy milyen nagy az illető baja, hanem az, mit jelent neki ez a probléma, mennyire érzi rosszul magát tőle.
 • Ne hibáztassa magát. Nem “hozhat” rendbe senkit, nem gyógyíthatja meg valakinek a depresszióját. Barátja boldogsága vagy boldogtalansága nem az Ön felelőssége.

Hogyan tovább?

Bárki számára nagy lelki teher lehet olyan emberrel beszélni, aki öngyilkosságot fontolgat. Teljesen természetes, ha fél beszélni az illetővel erről, ha kellemetlenül, rosszul érzi magát egy ilyen beszélgetés közben, után. Persze az is lehet, hogy mindketten fellélegeznek majd.

Ugyanakkor felmerülhet a kérdés: miután beszélt az illetővel az ő öngyilkossági gondolatairól, akkor hogyan tovább Ne egyedül vegye magára ennek a terhét. Vonjon be szakembert a probléma megoldásába! Először is barátjának, családtagjának adja meg a telefonos lelki elsősegély-szolgálatok elérhetőségét (116-123, éjjel nappal hívható, előtag nélkül, díjtalanul, mobilról és vezetékes telefonról egyaránt). Biztassa, hogy keressen fel egy pszichiáter szakorvost (a területileg illetékes pszichiátriai gondozók listáját itt találja), egy klinikai szakpszichológust. Sürgős esetben, akut öngyilkossági krízisben pedig jelentkezhet bármelyik kórház sürgősségi baleseti osztályán (SBO), pszichiátriáján. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy az illető közvetlen életveszélyben van, öngyilkossági szándékát fennen hangoztatja, vagy akár már tett is magával valamit (pl. gyógyszereket vett be), akkor hívja a mentőket.

Olvasson tovább...

Az öngyilkosság figyelmeztető jelei
Az öngyilkossággal kapcsolatos gyakori tévhitek
Ambuláns és fekvőbeteg pszichoterápiás helyek listája
Pszichiátriai gondozók országos listája és térképe