Hogyan beszéljek az öngyilkossági gondolataimról?

Van segítség. Van kiút. Itt arról olvashat, hogyan kérjen segítséget, mit mondjon.

Ne feledje: bár most úgy látszik, hogy az öngyilkossági gondolatok és érzések nem tűnnek el, fontos tudnia, hogy ez az állapota nem tart örökké. Jobban fogja magát érezni idővel. Addig is vannak Ön előtt olyan lehetőségek, amelyek segíthetnek megbirkózni öngyilkossági gondolataival és érzéseivel. Van segítség. Van kiút. Itt arról olvashat, hogyan kérjen segítséget, mit is mondjon.

Lehet, hogy már tudja, kihez fordulhat bizalommal. Ám öngyilkossági gondolatait még ekkor is nehéz lehet megosztania mással.

  • Mondja el pontosan, milyen gondolatok foglalkoztatják. Ha van öngyilkossági terve, meséljen arról is.

  • Ne csak annyit mondjon, hogy “Nem bírom tovább” vagy “Végeztem az élettel”, mert e mondatok félreérthetők, talán nem is érzékeltetik eléggé helyzete komolyságát. Mondja el világosan bizalmasának, hogy Ön öngyilkosságot fontolgat.

  • Ha túl nehéz erről beszélnie, próbálja meg leírni gondolatait. Majd adja oda a papírt egy megbízható személynek, vagy küldje el neki e-mailben/levélben mondandóját. És aztán üljenek le bizalmasával, és együtt olvassák el a leírtakat. Mert sokszor könnyebb leírni valamit, mint élő szóban elmondani.

Mi lesz, ha úgy érzem, nem értenek meg?

Ha úgy érzi, hogy az Ön által kiválasztott bizalmasa nem értette meg Önt, beszéljen érzéseiről valaki másnak, vagy hívjon fel egy öngyilkossági krízisvonalat. Sokan képesek meghallgatni Önt. Ne engedje, hogy egyetlen rossz tapasztalata megakadályozza abban, hogy segítőt találjon.

Olvasson tovább...

Mit tegyek, ha öngyilkossági gondolataim vannak?
Az öngyilkosság figyelmeztető jelei
Miért érzem így magam?
Az öngyilkossággal kapcsolatos gyakori tévhitek
Felépülés öngyilkossági kísérlet után
Ambuláns és fekvőbeteg pszichoterápiás helyek listája
Pszichiátriai gondozók országos listája és térképe