Mit tegyek, ha öngyilkossági gondolataim vannak?

Nincs egyedül. Élete során sok embernek van öngyilkossági gondolata. Az öngyilkossági gondolatok, érzések nem jellemhibára utalnak, nem azt jelentik, hogy Ön őrült, bolond, gyenge jellem vagy zavarodott. Hanem pusztán annyit, hogy Ön jelenleg több fájdalmat él át, mint amennyivel meg tud küzdeni. Ön most úgy érzi, ez a fájdalom mindent eláraszt és örökké tart. De megfelelő támogatással túl tud lenni ezeken a problémákon, és a fájdalmas öngyilkossági érzések idővel elmúlnak.

Segítségre van szüksége?

Ha öngyilkossági gondolatai vannak, hívja a 116-123-as lelki elsősegély telefonszámot.

Ha öngyilkossági szándéka van, hívja a 112-t!

A pszichiátriai gondozók országos listáját és térképét itt találja.

Öt dolog, amit tehet, ha éppen most öngyilkossági gondolatai vannak

1. Ígérje meg, hogy most rögtön nem tesz semmit
Még ha sok fájdalma van is, adjon magának időt. Ígérje meg magának: “Várok 24 órát, és ez idő alatt nem teszek semmi drasztikusat.” Vagy adjon magának akár egy hetet.
Fontos, hogy más gondolni valamire, és más megtenni azt. Az öngyilkossági gondolatoknak nem kell valósággá válniuk. Senki sem sürgeti Önt, nincs határidőhöz kötve, hogy most rögtön meg kellene valósítania ezeket a gondolatait. Várjon. Várjon, és tegyen különbséget, hagyjon elég távolságot az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok és azok esetleges megvalósítása között.

2. Kerülje a drogokat, az orvos által nem felírt gyógyszereket és az alkoholt
Az öngyilkossági gondolatok felerősödhetnek, ha drogot, alkoholt vagy más tudatmódosító szert vesz magához. Fontos, hogy ha reménytelennek érzi a helyzetét, öngyilkosságon gondolkodik, akkor ne szedjen be olyan gyógyszert, amelyet nem orvos írt fel, illetve ne igyon alkoholt.

3. Tegye biztonságossá környezetét
Távolítson el minden olyan dolgot a környezetéből, amivel árthat magának, pl. tablettákat, késeket, pengét, lőfegyvert, kötelet. Ha erre nem képes, menjen olyan helyre, ahol biztonságban érzi magát. Ha gyógyszer túladagolását fontolgatja, adja oda gyógyszereit valakinek, aki később, a megfelelő időben, vissza tudja azokat adni Önnek.

4. Van remény – az ember túl tud lendülni nehéz helyzeteken
Akik Önhöz hasonlóan korábban igen rosszul érezték magukat, túl tudtak lendülni ezeken az élethelyzeteiken. Van remény! Jó esélye van Önnek is arra, hogy túllép e nehéz érzéseken, bár most úgy érzi, gyűlöli magát, reménytelen a helyzete, magára van hagyva. Adjon időt magának , és ne próbáljon egyedül kikeveredni helyzetéből. Kérjen segítséget!

5. Ossza meg öngyilkossággal kapcsolatos gondolatait mással
Az öngyilkossági gondolatokkal, érzésekkel, szándékkal való megküzdés első lépése sokak szerint az, hogy beszéljünk valakivel, akiben bízunk. Lehet ez egy barát, háziorvos, terapeuta, pszichológus, tanár, edző vagy akár egy telefonos segélyszolgálat munkatársa is. Találjon valakit, akiben megbízik, és meséljen neki, milyen rossz dolgokat él át most. Ne hagyja, hogy a félelem vagy a szégyen eltántorítsa a segítségkéréstől. Már az sok feszültséget szabadíthat fel, ha beszél valakivel arról, miként is jutott el a jelenlegi lelki mélypontra, és ez segíthet a problémákkal való megküzdésben.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Olvasson tovább...

Hogyan beszéljek az öngyilkossági gondolataimról?
Az öngyilkosság figyelmeztető jelei
Miért érzem így magam?
Az öngyilkossággal kapcsolatos gyakori tévhitek
Felépülés öngyilkossági kísérlet után
Ambuláns és fekvőbeteg pszichoterápiás helyek listája
Pszichiátriai gondozók országos listája és térképe