Kríziskezelés a vírushelyzetben

A fennálló vírushelyzet minden ember számára ismeretlen, nehézségekkel jár, korábban nem ismert helyzetek elé állít. A korlátozások, tilalmak és a megfertőződés miatti aggodalom az elszigetelődés, a magányosság és a szorongás érzésével járhat együtt. Az alábbiakban igyekszünk útmutatást adni, hogyan is tudunk megküzdeni a kialakult helyzettel, milyen esetekben érdemes segítséget kérni, hova fordulhatunk szakmai támogatásért.

A krízishelyzet jellemzői egy világjárvány idején koncentráltan jelentkezhetnek. A krízis egy olyan váratlan helyzet, mellyel az illető még nem találkozott, korábbi megküzdési módjai, problémamegoldási törekvései nem bizonyulnak hatékonyak, a helyzet pedig lassan teljesen rátelepszik gondolkodására. Jelenleg mindezek fokozottan igazak mindennapjainkra. A krízis önmagában nem betegség, hanem egy olyan állapot, mely sokféle lehetőséget és végkimenetelt hordoz magában. Amennyiben azonban a kialakult szituáció szorongásos, depresszív tüneteket okoz, fontos segítséget kérnünk.

Mivel támogathatom megküzdésemet e helyzettel?

Javasolt a híroldalak követésének korlátozása. A nap folyamán tehát csak bizonyos időben olvassunk híreket. Mert fontos ugyan a tájékozódás, de a folyamatos hírfigyelés növelheti a szorongást.

Igyekezzünk fenntartani kapcsolatainkat. A közösségi média segítségével szinte bármikor kapcsolatba léphetünk azokkal, akikkel a személyes találkozás most nem megoldható. Ez természetesen nem váltja ki a valós találkozások adta élményt, de gondolataink megosztása, a kapcsolattartás segít az izoláció érzésének csökkentésében, negatív érzelmeink megosztása pedig a magányosság érzése ellen nyújt védelmet.

Mozogjunk ilyenkor is. Ahogyan az élettér szűkül, könnyen szűkülhet a mozgásterünk is, de egy hétvégi séta vagy akár az otthon végzett egyszerű mozgásformák sokat segíthetnek mentális egészségünk megőrzésében, és relaxációs technikákkal, könnyed nyújtásokkal vegyítve a jó alváshoz is hozzájárulnak. 

Emellett az örömteli hobbitevékenységek végzése jelen helyzetben kiemelten fontos, mert feltöltenek és kikapcsolódást jelentenek a hétköznapok feszült helyzetei közepett.

Fontos tehát valamilyen alternatívával pótolnunk életünk azon területeit, amelyek a vírushelyzet miatt csorbát szenvednek. Ily módon erősítjük a helyzet feletti kontroll érzését, amely a járvány okozta bizonytalanságok miatt meggyengülhetett az elmúlt időszakban.

Milyen esetekben fontos segítséget kérnem?

A krízisállapotok fokozott veszélyt jelenthetnek a pszichiátriai betegséggel élők számára. Abban az esetben, ha Ön pszichiátriai kezelés alatt áll, kiemelten fontos, hogy rendszeresen konzultáljon kezelőorvosával, és gyógyszereit megfelelően szedje. Amennyiben állapotának rosszabbodását éli meg, jelentkezzen mielőbb a tájékoztató végén felsorolt elérhetőségek valamelyikén.

Honnan tudhatom, hogy segítségre van szükségem?

Amennyiben úgy érzi, hogy

  • gondolatai kizárólag a jelen helyzet körül mozognak, vagy kizárólag egyetlen más probléma körül forognak,
  • korábbi tevékenységei már nem okoznak örömöt,
  • nehezebben veszi fel a kapcsolatot barátaival, családtagjaival,
  • tehetetlen, feszült, esetleg irritált,
  • alvása nem pihentető, nehezen alszik el, reggel fáradtan ébred, vagy a megszokottnál jóval többet alszik,
  • étvágytalan, esetleg súlycsökkenést észlel,
  • halállal kapcsolatos gondolatai, öngyilkossági fantáziái jelentkeznek,

 

mindenképp kérjen segítséget!

Olvasson tovább...

Mit tegyek, ha öngyilkossági gondolataim vannak?
Hogyan beszéljek az öngyilkossági gondolataimról?
Az öngyilkosság figyelmeztető jelei
Miért érzem így magam?
Az öngyilkossággal kapcsolatos gyakori tévhitek
Felépülés öngyilkossági kísérlet után
Ambuláns és fekvőbeteg pszichoterápiás helyek listája
Pszichiátriai gondozók országos listája és térképe