Ambuláns és fekvőbeteg pszichoterápiás helyek listája

Társadalombiztosítás (TB) által támogatott és térítéssel igénybevehető pszichoterápiás intézetek, rendelők listája

Az alábbiakban olyan intézetekről, rendelőkről, kórházi osztályokról, alapítványokról olvashat, ahol ambuláns (járóbeteg) vagy fekvőbeteg pszichoterápiás ellátás (is) folyik. Vegye figyelembe, hogy a legtöbb helyen előzetes telefonos bejelentkezés szükséges. Amennyiben bizonytalan abban, hogy melyik ellátási forma, melyik terápiás hely a legmegfelelőbb az Ön számára, akkor kérje pszichiátere, pszichológusa segítségét.

Intézmények

A listát folyamatosan bővítjük, ezért nem teljes. Ha szeretné, hogy intézménye szerepeljen az alábbi listában, vagy a megadott adatok, elérhetőségek tévesen vannak feltüntetve, akkor kérjük, írjon nekünk az intervencio [kukac] peterfykh [pont] hu email címre!

Nem sürgősségi és nem visszarendelt betegek fogadása telefonos előjegyzés alapján történik, ügyeleti időn kívül. A szakrendelésekre időpontot az 06 (52) 411-717 / 55214 és az 06 (52) 411-717 / 56234 mellékeken kérhető 9 és 15 óra között.

Rendel: Dr. Anrejkovics Mónika, Gasparik Éva, Dr. Máténé Pusztai Annamária

Rendelési idő: hétfő-péntek 8:00-12:00

A III. Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály a pszichiátriai rehabilitáció szakmai ellátási területén III. progresszivitási szintű besorolással, 48 működő ággyal fogadja az akut pszichotikus fázis lezajlása utáni állapotban lévő pszichotikus betegeket, hangulati zavarban szenvedőket, alkalmazkodási zavarral küzdőket, személyiségi zavarban szenvedőket, demencia diagnózisú betegeket. A pszichiátriai rehabilitáció, a reszocializáció elősegítése érdekében biológiai, pszicho- és szocioterápiás módszereket alkalmaznak.

 

A betegfelvétel rendje:

 •   pszichiáter szakorvos beutalójával közvetlenül felvételre kerülhet a kliens – előzetes időpont egyeztetést követően;
 •   háziorvosi vagy bármely más orvosi javaslattal jelentkezhet a páciens, akinél előzetes állapotfelmérés történik;
 •   orvosi beutaló nélkül bárki kérheti önként osztályunkon történő kezelését – előzetes állapotfelmérés történik.

 

Állapotfelmérés, előjegyzés:

 •   ideje: telefonos egyeztetés után minden szerdán 08.30 – 12.00 
 •   helye: Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, 1204 Budapest, Köves u. 1., III. Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály, Pszichiátriai pavilon, 4. emelet.
 •   iroda telefon: +36 1 289-6200/1441

 

Kapcsolat:

Cím: 1204 Budapest, Köves utca 1., “E” épület 4. emelet

Telefon: (06) 1 289 6200/1441

Fax: (06) 1 289 6441

E-mail cím: 3pszich.rehab@jahndelpest.hu

Web: Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet

Osztályvezető főorvos: dr. Linka Emese Natália

A Csanyiki Pszichoterápiás osztály 1990-ben alakult dr. Vas József vezetésével. Az osztály pszichoterápiás rendszerként működik, tehát a vezető kezelési mód a lélektani eszközökkel történő gyógyítás, és a szervezeti felépítés ennek megfelelő. Jellegzetessége, hogy széles kapcsolati kínálatában az intrapszichés és interperszonális (belső lelki és személyközi) viszonyulási mintázatok disszonanciái megjelennek, érzelmileg aktualizálódnak, így a terápiás átdolgozás számára hozzáférhetővé válnak.

 

A felvétel önkéntes. A gyógyítás a terápiás szerződés alapján történik, mely mindkét féltől (páciens és team) elköteleződést és felelősségvállalást igényel. Ehhez a páciens részéről szükséges a pszichés problématudat (tehát annak megélése, hogy pszichés működése, önmagához és másokhoz való viszonyulása okozza nehézségeit), valamint a változási motiváció, tehát az, hogy mindezeken változtatni akarjon.

 

Az ellátás csoporthangsúlyú, de mindenki számára egyéni pszichoterápiás betegvezetést is biztosítanak.

 

A kezelési idő illeszkedik a páciens problémájához, minimum 3 hét, maximum 6 hónap.

 

Jelentkezés:

A felvétel előzetes vizsgálathoz kötött, melyet szerdánként végzünk, beutaló nem szükséges. Ennek során nem elsősorban pszichiátriai (bár a lelet tartalmaz ilyet), hanem inkább pszichodinamikai diagnózis felállítására törekszünk, tehát annak megértésére, milyen belső konfliktusok, motivációk, kapcsolati és élethelyzeti körülmények állnak a panasz hátterében.

 

Kapcsolat:

MISEK, Szent Ferenc Kórházrész

Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztály

Cím: 3529 Miskolc, Csabai kapu 42.

Tel.: 06(46)555-666/5845 mellék

Email: pszichoterapia@szferenc.hu

A Moravcsik Alapítvány Pszichiátriai Betegek Integrált Szociális Intézménye a pszichiátriai betegek és mentális problémákkal küzdők társadalmi esélyegyenlőségének megteremtését, a stigmatizáció és az előítéletek csökkentését tűzte ki fő céljának.

Pszicho-szociális rehabilitáció keretében az ellátott személyes céljait akadályozó problémákat felmérik, és ezek megoldására segítik megvalósítani a közösen elkészített gondozási-rehabilitációs tervet.

Készségfejlesztést nyújtanak az önellátás, az emberi kapcsolatok, a munka, valamint a szórakozás területén. Mindezt egyéni és az ellátottak igényei alapján tervezett csoportos tréningek keretében, valamint a társadalmi beilleszkedést célzó egyéni szükségletek kielégítésében.

 

Elérhetőség és jelentkezés:

Pucsek József (Intézményvezető)

telefon: +36 20 825 9924

email: pucsek.jozsef(kukac)med.semmelweis-univ.hu

Web: http://www.moravcsikalapitvany.hu/index.php/maiszi

A Tündérhegy néven is ismert intézmény csoporthangsúlyú pszichoterápiás rendszerben működik, pszichodinamikus szemlélettel. A terápiát szükség esetén gyógyszerrel egészítik ki. A pszichoterápiás munka fókuszában lélektani, vagyis a tünetek, jellegzetes kapcsolati mintázatok hátterében zajló tudattalan konfliktusok, érzések, fantáziák feltárása, megértése és feldolgozása áll.

 

Alkalmazott módszerek:

 • nagycsoport
 • analitikus kiscsoport
 • pszichodráma
 • mozgás- és táncterápia
 • művészetterápia
 • szocioterápiás műhely.

 

A kezelés időtartama változó, de több hónapot is igénybe vehet.

A Tündérhegyen alapvetően osztályos, ill. nappali kórházi kezelés érhető el.

Korlátozott és indokolt esetben ambuláns pszichoterápiás ellátás is igénybe vehető.

 

Jelentkezés:

Az év bármely szombatján, 8 és 11 óra között szakképzett terapeuta várja a jelentkezőket az osztályon. Az ország egész területéről fogadnak pácienseket. Fontos, hogy a jelentkező minden korábbi kezelési dokumentációját vigye magával az első interjúra. A felvételhez, jelentkezéshez a páciens kezelőorvosától, szakorvosától, pszichiáterétől való beutaló is szükséges, amelyet minden páciens hoz magával a jelentkezésre.

 

Kapcsolat:

1121 Budapest, Szanatórium u. 19.

(A portán érdeklődjenek az osztály pontos helyéről.)

Tel: +36 1 391-1900 (központi szám) ,

+36 1 200-8719 (közvetlen szám),

+36 1 200-8720 (közvetlen szám)

​Mail: tunderhegy.oori[kukac]gmail.com

Web: http://www.tunderhegy.hu/

A Klinika négy osztálya közül a „C” osztály főként pszichoterápiás profilú, és elsősorban a szorongásos és affektív betegségek, a lélektani krízisek, a pszichoszomatikus és evészavarok, illetve a személyiségzavarok gyógyításával foglalkozik a különböző pszichoterápiák és gyógyszeres kezelések kombinációjával.

 

A Klinikán működő szakambulanciák:

 • Pszichoterápiás-pszichoszomatikus Szakambulancia
 • Szorongás-Depresszió Szakambulancia
 • Pszichózis Szakambulancia
 • Demencia Szakambulancia

 

Kapcsolat:

Cím: 7623 Pécs, Rét u. 2.

Telefon: 72/535-900

Fax: 72/535-951

Web: http://psychiatry.pote.hu/

Klinikaigazgató: Prof. Dr. Fekete Sándor, egyetemi tanár

Az osztályon különféle pszichés problémákkal küszködő személyek terápiáját vállalják, döntően pszichoterápiás eszközökkel.

Főként szorongásos zavarokban (pl. pánikzavar, szociális fóbia, poszttraumás stressz zavar), depresszióban, egyes személyiségzavarokban (pl. borderline vagy elkerülő személyiségzavar), önsértő magatartással küzdő és étkezési zavarokban szenvedő páciensek kezelését vállalják.

 

A gyógyítás fő eszköze a csoportpszichoterápia, melyet kiscsoportos formában, négyhetes turnusokban folyik. A négy hét során a résztvevők órarendet kapnak, amelyben különféle csoportfoglalkozások szerepelnek. A csoportok közé kognitív sématerápiás csoport, művészetterápia, kommunikatív mozgás, érzelmi kommunikációs tréning és relaxáció tartozik.

 

A négyhetes bentlakásos terápián való részvételt az Országos Egészségpénztár (OEP) támogatja, ezért TAJ-kártyával rendelkezők számára a részvétel térítésmentes.

 

Jelentkezés:

Tájékoztató beszélgetésre az alábbi telefonszámon lehet jelentkezni: 06-1-210-0330/51277.

 

Kapcsolat:

Cím: 1083 Budapest, Balassa u. 6.

Tel.: 06-1-210-0330/51277

Web: http://www.pszichoterapiasosztaly.hu

Osztályvezető főorvos: Dr. Unoka Zsolt, PhD

A nappali kórházban a kezelés gerincét a kéthetes intenzív csoportpszichoterápia képezi, amely kognitív viselkedésterápiás szemléletben zajlik. A páciensek előzetes elbeszélgetést – első interjút és állapotfelmérést – követően kerülnek felvételre. A kezelés elsősorban a legfontosabb tünetek, problématerületek azonosítása és az azokkal való megbirkózási készségek fejlesztése terén törekszik kedvező változás elérésére. A kezelés befejeztével segítséget nyújtanak szükség esetén más elérhető pszichoterápiás lehetőségekre vonatkozóan.

Milyen problémával fordulhat a szakambulanciához?

Leginkább szorongással, pániktünetekkel, hangulatzavarokkal, depresszióval, anorexiás vagy bulímiás magatartással, valamint enyhébb életvezetési problémákkal küszködő személyek jelentkezését várjuk.

A Klinika Mentálhigiénés és Pszichoterápiás Ambulanciáján (Márton utcai Szakambulancia) lehetőség van térítésmentesen, TAJ szám alapján ambuláns pszichoterápiás kezelés, valamint kéthetes, nappali kórházas rendszerű kognitív csoportterápiás kezelés igénybevételére.

 

Jelentkezés:

Állapotfelmérő beszélgetésre időpontot a +36-1-314-2641 telefonszámon kérhet. Az első beszélgetést követően a vizsgáló orvossal közösen eldöntik, hogy Önnek melyik terápiás forma a legalkalmasabb. Az állapotfelmérő beszélgetésre beutaló nem szükséges.

 

Kapcsolat:

Telefon: +36-1-314- 26- 41

Vezető: Dr. Benkovits Judit pszichiáter szakorvos

A tanszék keretein belül lehetőség van egyéni, páros, családi vagy csoportos formájú kognitív viselkedésterápia TB alapú igénybevételére. A Klinikai Pszichológia Tanszék és Szakambulancia kiemelten fontos feladatának tartja a hazai szakemberek és a szakellátást igénybe vevő személyek tájékoztatását a bizonyítottan hatékony pszichoterápiás módszerekről (kognitív viselkedésterápia – CBT).

 

A Klinikai Pszichológia Tanszéken elsősorban poszttraumás állapotokban, súlyos depresszióban és/vagy szociális szorongástól, önértékelési zavaroktól szenvedő személyek pszichoterápiáját vállalják. Alkalmazott terápiás módszerek: kognitív viselkedésterápiás, szupportív, relaxációs és mindfulness alapú, valamint metakognitív terápiák. Az ambulancián angol és francia nyelven is vállalnak terápiát.

Az alábbi kórképek tartoznak az ambulancia profiljába:

 • traumatizáció és poszttraumás állapotok
 • szorongásos zavarok közül elsősorban:
  • szociális fóbia
  • pánikzavar
  • hypochondriasis
 • depresszió
 • serdülőrendelés
 • evészavarok (bulimia, obesitas))
 • pszichoszomatikus betegségek (magas vérnyomás, funkcionális meddőség)
 • elhízás kezelése (egyéni, csoportos)
 • egyéb szorongásos zavarok:
  • specifikus fóbia
  • agorafóbia.

 

A Szakambulancia profiljába nem tartozó pszichés zavarok: pszichotikus zavarok, addiktológiai kórképek és akut krízisek.

 

A jelentkezéshez szakorvosi beutaló szükséges. Kizárólag telefonos egyeztetésen keresztül lehet bejelentkezni.

 

Kapcsolat és jelentkezés:

1083 Budapest, Tömő u. 25-29., III. emelet

Titkárság:

Tel.: 06-1-459-1493

Vezető: Dr. Perczel-Forintos Dóra

A szakrendelő  profilja:

 • evés- és testképzavarok: anorexia, bulimia, falászavar stb. Olyan evés- és testképzavaros betegek kezelését tudjuk vállalni, akik nem szorulnak kórházi kezelésre, vagyis testsúlyuk nem csökken egy kritikus érték alá, és nem áll fenn esetükben az önsértő magatartás kockázata.
 • egyes speciális alvászavarok: alvajárás és furcsa éjszakai viselkedések, rémálomzavarok, valamint olyan álmatlanság (inszomnia) és a napszaki ritmus olyan zavarai, amelyek nem más betegség tüneteként jelennek meg.

 

A szakrendelő alapvetően pszichoterápiára szakosodott. Indokolt esetben a pszichoterápiát gyógyszeres kezelés javaslatával is kiegészítik.

A betegek nagy száma miatt egyéni időpontigényeket csupán korlátozottan tudnak figyelembe venni. A terápiás ülések (ritka kivételektől eltekintve) hétköznapokon 08.00 és 16.00 óra között zajlanak.

 

Jelentkezés:

Munkanapokon 9 és 15 óra között az (1) 210-29-30 /51750 telefonszámon kérhet időpontot diagnosztikai beszélgetésre és állapotfelmérésre.

 

Kapcsolat:

1083 Budapest, Tömő u. 25-29., III. emelet

Tel: (06-1) 210-2930/51750

Web: http://magtud.semmelweis.hu/gyogyitas/szakrendelo

Intézményvezető: Dr. Purebl György, PhD

Pszichózisok diagnosztikája, kezelése, pszichotikus betegek gondozása mellett szorongásos- és hangulatzavarok, alvászavarok, pszichoszomatikus kórképek gyógyítása történik, komplex gyógyszeres és pszichoterápiás módszerekkel.

Tevékenységük közé tartozik még a területükhöz tartozó betegek gyámsági, gondnoksági ügyeinek véleményezése, pszichiátriai szakértése.

 

Kapcsolat:

Cím: Szent Rókus Kórház, kórházi épület földszint.

Web: http://www.rokus.hu

Telefon: 06-1-2668000 (központ), 6607 mellék vagy 06-1-2663513

Vezető főorvos: Dr. Takács Andrea (pszichiáter, pszichoterapeuta, addiktológus szakorvos)

Felnőtt pszichiátriai páciensek komplex, gyógyszeres és pszichoterápiás ellátása, (elsősorban a depressziós és szorongásos tünetek jelenléte esetén). Család- és párterápia kapcsolati kríziseknek az egész családot érintő tünetei esetén.

 

Jelentkezés:

Telefon: 235-6642 , 30/6875309

A klienseket előjegyzés szerint, időegyeztetés után fogadják.

 

Kapcsolat:

Tel.: 06-1-235-6642 , 30/6875309

Rendelési idő:

hétfő: 08.00-15.00

kedd: 08.00-18.00

szerda: 08.00-14.00

csütörtök: 8.00-18.00

Vezető: Dr. Barát Katalin Pszichiáter, pszichoterapeuta, családterapeuta

Asszisztens: Prém Andrea családterapeuta, szociális munkás

Különféle pszichés zavarokkal, elsősorban pszichotikus és súlyos személyiségzavarral (pl. borderline), valamint függőségi problémákkal küszködő páciensek. ill. családok terápiáját vállalják, alapvetően pszichoterápiás (kapcsolati) eszközökkel, szükség esetén gyógyszeres támogatással kiegészítve. Felvételi területük országos.

 

A terápiás közösségben integrált szemléletű és gyakorlatú gyógyítás zajlik, amelynek elemei:

 • a biológiai – gyógyszeres – támogatású kezelési eljárások alkalmazása;
 • az egyéni, család és csoportos pszichoterápiás kezelési módok (különféle verbális és nonverbális csoportok, pszichodráma, zeneterápia, mozgásterápia);
 • alkotó módszerrel dolgozó szocioterápiás aktivitások;
 • a mindennapi közösségi élet gyógyító kapcsolódásai;
 • a szociális visszailleszkedést támogató szociális szolgáltatások (szociális munkás segítsége, lakóotthon szolgáltatás, stb.);
 • valamint a közösségi pszichiátria gyakorlatának egyes elemei: ambuláns csoportterápiák; kapcsolattartás a régió háziorvosaival, nevelési tanácsadóival és családsegítő intézményeivel; konzultációs és továbbképzési lehetőségek biztosítása; ennek megfelelően jelentős szerepet szeretnének vállalni a régió mentálhigiénés kultúrájának fejlesztésében.

 

Mint terápiás közösség az együttélés mindennapjaiban is a gyógyító kapcsolatok átélését támogatják, betegeiktől partnerként várják el a terápiás folyamatokban és a társas együttműködésben való aktív személyes részvételt.

Kezelési formaként lehetőség van bentlakásos, nappali szanatóriumos és ambuláns gyógykezelésre is.

 

​Jelentkezés:

A felvételre jelentkezőket keddi napokon délelőtt 9 és 11 óra között fogadják első interjúra. A kezelés módjáról a személyzet döntése alapján ugyanezen héten szerdán adnak visszajelzést.

 

Kapcsolat:

Thalassa Ház Pszichiátriai és Pszichoterápiás Rehabilitáció Intézet

Cím: 1223 Budapest, Jókai Mór u. 21-23.

Telefon: 226-8433

Fax: 226-4452

Email: info@thalassahaz.hu

A ház munkatársai itt nyújtanak egyéni és csoportpszichoterápiás lehetőséget mindazok számára, akik vállalni tudják teendőik mellett az ambuláns, nem kórházi terápia kereteit.

 

Az ambulanciára a keddi felvételi interjú keretében lehet jelentkezni, fél 9 és 11 óra között

Az ambulancia a következő időpontokban működik:

Hétfő:             09. 00 – 13. 00

Szerda:           09. 00 – 11. 00

Csütörtök:     13. 00 – 15. 00

Péntek:           09. 00 – 12. 00

 

Ugyancsak a Thalassa Házban működik a Korall csoport

2014-ben indult heti rendszerességű, analitikus szemléletű, szabad interakciós (beszélgetős) ambuláns csoport  a Thalassa Házban, elsősorban volt pácienseink számára. Egy első beszélgetést követően lehet a csoporthoz csatlakozni, szabad hely esetében a felvétel folyamatos.

Helyszín: Thalassa Ház

Időpont: kedd 18:00-19.30

Csoportvezető: Valkó Lili

Díjazás: 1500-4500 Ft/alkalom, megbeszélés szerint

Jelentkezni és érdeklődni lehet Valkó Lilinél a 061 226 8433-as telefonszámon.

Telefonálásra ajánlott időpont: kedd 13:00-14:00.

Az alapítvány egyik fő célja az érintettek diszkriminációja és megbélyegzése elleni küzdelem és a társadalmi befogadás. Sokszor egyazon pácienssel és hozzátartozóival pszichiáter, pszichológus, szociális munkás is foglalkozik, valamint csatlakozhatnak az érdeklődők többféle önsegítő csoporthoz is. Az alapítvány segíti az érintettek felépülését, amelynek révén saját kezükbe vehetik életük irányítását.

Érvényes TAJ kártyával rendelkezős számára 68 fő erejéig nyújtanak közösségi pszichiátriai ellátást. Nappali kórházi formában, ambulancián és addiktológiai gondozóban folyik a kezelés.

A Hanghalló Önsegítő Csoportot 2012-ben hozták létre. A csoport a hanghallás-jelenségekkel foglalkozik, a hangok elfogadására, értelmezésére és a hangokkal való viszony megváltoztatására helyezi a fókuszt. A csoport nyitott, a részvétel ingyenes. A találkozókra kéthetenként csütörtökön kerül sor 13 és 15 óra között az Ébredések Alapítvány Központjában. A részletekkel kapcsolatosan Mérey Zsolt csoportvezetőnél lehet érdeklődni.

Ezen kívül számos önsegítő és hozzátartozói csoport működik ennél az alapítványnál. Ezek listája honlapjukon található: http://ebredesek.hu/rolunk/csoportok-a-kalvarian/

 

Kapcsolat:

1089 Budapest, Kálvária tér 5.

Tel.: 06-1-334-1550

Email: ebredesekalapitvany@gmail.com

 

Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrum:

1089 Budapest, Kálvária tér 5.

központi telefonszám:  334-1550

faxszám: 219-0674

e-mail cím: ebredesekalapitvany@gmail.com

Vezető: Dr. Harangozó Judit

Olvasson tovább...

Mit tegyek, ha öngyilkossági gondolataim vannak?
Hogyan beszéljek az öngyilkossági gondolataimról?
Az öngyilkosság figyelmeztető jelei
Miért érzem így magam?
Az öngyilkossággal kapcsolatos gyakori tévhitek
Felépülés öngyilkossági kísérlet után
Pszichiátriai gondozók országos listája és térképe