A szuicid mód

Az általános mód

Az általános kognitív lélektani a mód — Aaron Beck alapján — egy olyan mentális állapot, ami kivételes és fenyegető helyzetek kezelésére készíti fel a szervezetet. Magában foglal érzelmi, kognitív (gondolkodási), fiziológiai és viselkedéses tüneteket, valamint viselkedéses mintákat. Külső (környezeti) vagy belső (lelki) inger hatására ezek összehangolva lépnek működésbe.

A szuicid mód

A módoknak van egy speciális fajtája, a szuicid mód, amelyet Bryan és Rudd írtak le 2018-ban. Ez a mód egy olyan állapot, amely hirtelen aktiválódik, sokszor a „semmiből”. Amilyen gyorsan és hirtelen tud aktiválódni ez az állapot, olyan gyorsan le is cseng — azaz időhatáros. Pszichés fájdalom, erős düh, szorongás, szégyen, megaláztatottság érzések jellemzik. Ebben a módban egy, a személyre jellemző öngyilkossággal kapcsolatos hiedelemrendszer, átfogó reménytelenség aktiválódik. A szuicid mód testi jellemzői a megemelkedett aktivációs (arousal) szint, stressz. Az illető erős menekülési késztetést él át, és ebben az állapotban „bekapcsolnak” az öngyilkos viselkedési minták: az öngyilkossági kísérlet tervezése, erre való előkészületek, önsértés.

Szeretné tudni, miként segíthet valakinek, aki öngyilkosságot fontolgat? Aggódik valakiért?

Olvasson tovább...

Mentalizáció

A mentalizáció fogalma többek közt Peter Fonagy magyar származású brit analitikus nevéhez fűződik, aki a sikeres, egészséges fejlődést befolyásoló tényezők közé sorolja és az érzelemszabályozás mellett kiemelkedően fontos képességként emeli ki a mentalizációt. A mentalizáció azt jelenti, hogy tudatában vagyunk önmagunk és mások mentális állapotainak.

Tovább olvasom »

Áttételfókuszú pszichoterápia

Az áttételfókuszú pszichoterápia (angolul: transference-focused therapy, TFP) egy főként borderline személyiségzavar esetén alkalmazott pszichoterápiás módszer, melynek során a gondolkodás és viselkedés területein a borderline kondíció okainak feltárása, illetve új, egészségesebb működési módok fejlesztése történik. A módszer kidolgozója Otto Kernberg osztrák pszichoanalitikus.  A terápia felépítése, hossza

Tovább olvasom »

Az öngyilkosság mint érzelemvezérelt, nem racionális cselekedet

Sok embernek lehetnek olyan nehéz helyzetek az életében, amikor komolyan gondolkodik az öngyilkosságon mint megoldási módon. Ez az érzés akár természetesnek is mondható. Többen úgy tartják, hogy mindenkinek joga van a szabad választáshoz, ugyanakkor, pont az öngyilkosságra készülő ember lelkiállapotára jellemző kevéssé a szabad választás

Tovább olvasom »