Áttételfókuszú pszichoterápia

Az áttételfókuszú pszichoterápia (angolul: transference-focused therapy, TFP) egy főként borderline személyiségzavar esetén alkalmazott pszichoterápiás módszer, melynek során a gondolkodás és viselkedés területein a borderline kondíció okainak feltárása, illetve új, egészségesebb működési módok fejlesztése történik. A módszer kidolgozója Otto Kernberg osztrák pszichoanalitikus. 

A terápia felépítése, hossza

A terápia egy informált beleegyezéssel kezdődik, ahol a terapeuta és a páciens tisztázzák a terápia feltételeit, a terapeuta tájékoztatja a pácienst az őt érintő problémáról, illetve a javasolt terápiás tervről. Ekkor beszélik meg a felek a terápiás kereteket. A diagnózis körvonalazása után a terápia a következő szakaszba léphet. 

A terápia heti kétszeri rendszerességgel, ülő helyzetben történik, egyéni formában. Fontos, hogy a módszer elengedhetetlen része a videós esetrögzítés, amely szakmai-etika elvek megfontolt figyelembevételével történik. 

A terápia lényege

Az áttételfókuszú terápia a modern pszichoanalitikus elméleteken alapszik. A borderline betegek én-identitása és személyközi kapcsolataik percepciója a realitástól eltérő módon, szélsőségesen pozitív és negatív irányba tolódik el. Ezek a konfliktusos, sokszor egymásnak is ellentmondó diádok vezetnek a specifikus, önpusztító tünetekhez a borderline személyiségzavar esetén. Az „áttétel” kifejezés a páciens és a terapeuta közötti speciális, terápiás keretek között jelenlévő kapcsolat megélésére utal. A terápia erre az áttételre koncentrál, feltételezve, hogy a páciens maladaptív diádikus percepciói nem csupán a hétköznapi életben jelennek meg, hanem a terápiás kapcsolatban is. A páciens-terapeuta kommunikációt felhasználva a páciens segítséget kap a különböző szelfreprezentációk integrálásához, korrekciójához, illetve az önkontroll egészségesebb gyakorlásához. A páciens a terápia révén megértheti a saját magával és másokkal kapcsolatos élmények közötti ide-oda váltakozás problématikáját, és korrigálhatja azt.

Indikáció

Az áttételfókuszú terápia elsősorban súlyos személyiségzavarok, azon belül is a borderline személyiségzavar esetében javallott.

  • borderline személyiségzavar,
  • hisztrionikus személyiségzavar,
  • nárcisztikus személyiségzavar.

A TFP hatékonysága

Az áttételfókuszú terápia hatékonyságának kutatásai eltérő eredményeket mutatnak. Egy 2007-es és egy 2010-es kutatás erős hatásméretet, egy 2006-os azonban gyengébb hatékonyságot mutatott ki. Épp ezért a mai álláspont megosztott a szakirodalmi alátámasztottságot illetően; még több kutatás szükséges a pontos hatékonyság megállapítására. 

A terápia hatékonyságát igazolandó érdekes kutatási eredményt hozott a Binghamton Egyetem kutatása: eszerint a TFP megváltoztathatja az agy egyes területeinek működését borderline személyiségzavarban szenvedő páciensek kezelése során. Az agy különböző területeinek aktivitási mintázatai megváltoznak, valamint javul a kognitív kontroll és az érzelmi reaktivitás is. 

A TFP elérhetősége Magyarországon 

Magyarországon jelenleg is van lehetőség áttételfókuszú pszichoterápiában kiképzett szakemberhez fordulni, magán úton, egyéni terápia formájában. Hazánkban a TFP Budapesti Munkacsoportjának tagjai végeznek ilyen típusú terápiát, nemzetközi kiképző TFP terapeuta kollégák szupervíziós üléseivel megtámogatva. 

Forrás:

http://www.borderlinedisorders.com/transference-focused-psychotherapy.php

http://tfp-group-budapest.hu/

http://5mp.eu/web.php?a=mora&o=pBg4mdmUGj

Szeretné tudni, miként segíthet valakinek, aki öngyilkosságot fontolgat? Aggódik valakiért?

Olvasson tovább...

Gyászolóknak, öngyilkossági kísérleten átesettek hozzátartozóinak

Gyászolóknak, öngyilkossági kísérleten átesettek hozzátartozóinak Minden öngyilkosság, öngyilkossági kísérlet 6-8 közeli hozzátartozót, barátot érint, akiknek ezzel a teherrel kell tovább élniük. Egy szerettünk öngyilkosság általi elvesztése az egyik legnehezebb trauma. MInden ember átél rengeteg váltakozó és intenzív érzést. Egy gyászoló a fájdalom és szomorúság mellett

Tovább olvasom »

Sématerápia

A sématerápiát Jeffrey E. Young és munkatársai dolgozták ki az 1990-es évek elején, főképp személyiségzavarban vagy súlyos kapcsolati problémáktól szenvedő páciensek számára. Ez a módszer a kognitív terápiás irányzathoz tartozik, elméleti és technikai szempontból is integratív módszernek mondható. A terápia nem a különböző diagnosztikai kórképekből

Tovább olvasom »

Pszichoanalízis

A pszichoanalízis alapjait Sigmund Freud bécsi orvos fektette le a XIX. század végén, a XX. század elején. A pszichoanalízis egyszerre elmélet az emberi elméről és terápiás gyakorlat. Freud elméletét és módszerét a pszichoanalitikusok a mai napig fejlesztik. A pszichoanalízis négyféleképpen alkalmazható: 1) elméletként az elme

Tovább olvasom »