Áttételfókuszú pszichoterápia

Az áttételfókuszú pszichoterápia (angolul: transference-focused therapy, TFP) egy főként borderline személyiségzavar esetén alkalmazott pszichoterápiás módszer, melynek során a gondolkodás és viselkedés területein a borderline kondíció okainak feltárása, illetve új, egészségesebb működési módok fejlesztése történik. A módszer kidolgozója Otto Kernberg osztrák pszichoanalitikus. 

A terápia felépítése, hossza

A terápia egy informált beleegyezéssel kezdődik, ahol a terapeuta és a páciens tisztázzák a terápia feltételeit, a terapeuta tájékoztatja a pácienst az őt érintő problémáról, illetve a javasolt terápiás tervről. Ekkor beszélik meg a felek a terápiás kereteket. A diagnózis körvonalazása után a terápia a következő szakaszba léphet. 

A terápia heti kétszeri rendszerességgel, ülő helyzetben történik, egyéni formában. Fontos, hogy a módszer elengedhetetlen része a videós esetrögzítés, amely szakmai-etika elvek megfontolt figyelembevételével történik. 

A terápia lényege

Az áttételfókuszú terápia a modern pszichoanalitikus elméleteken alapszik. A borderline betegek én-identitása és személyközi kapcsolataik percepciója a realitástól eltérő módon, szélsőségesen pozitív és negatív irányba tolódik el. Ezek a konfliktusos, sokszor egymásnak is ellentmondó diádok vezetnek a specifikus, önpusztító tünetekhez a borderline személyiségzavar esetén. Az „áttétel” kifejezés a páciens és a terapeuta közötti speciális, terápiás keretek között jelenlévő kapcsolat megélésére utal. A terápia erre az áttételre koncentrál, feltételezve, hogy a páciens maladaptív diádikus percepciói nem csupán a hétköznapi életben jelennek meg, hanem a terápiás kapcsolatban is. A páciens-terapeuta kommunikációt felhasználva a páciens segítséget kap a különböző szelfreprezentációk integrálásához, korrekciójához, illetve az önkontroll egészségesebb gyakorlásához. A páciens a terápia révén megértheti a saját magával és másokkal kapcsolatos élmények közötti ide-oda váltakozás problématikáját, és korrigálhatja azt.

Indikáció

Az áttételfókuszú terápia elsősorban súlyos személyiségzavarok, azon belül is a borderline személyiségzavar esetében javallott.

  • borderline személyiségzavar,
  • hisztrionikus személyiségzavar,
  • nárcisztikus személyiségzavar.

A TFP hatékonysága

Az áttételfókuszú terápia hatékonyságának kutatásai eltérő eredményeket mutatnak. Egy 2007-es és egy 2010-es kutatás erős hatásméretet, egy 2006-os azonban gyengébb hatékonyságot mutatott ki. Épp ezért a mai álláspont megosztott a szakirodalmi alátámasztottságot illetően; még több kutatás szükséges a pontos hatékonyság megállapítására. 

A terápia hatékonyságát igazolandó érdekes kutatási eredményt hozott a Binghamton Egyetem kutatása: eszerint a TFP megváltoztathatja az agy egyes területeinek működését borderline személyiségzavarban szenvedő páciensek kezelése során. Az agy különböző területeinek aktivitási mintázatai megváltoznak, valamint javul a kognitív kontroll és az érzelmi reaktivitás is. 

A TFP elérhetősége Magyarországon 

Magyarországon jelenleg is van lehetőség áttételfókuszú pszichoterápiában kiképzett szakemberhez fordulni, magán úton, egyéni terápia formájában. Hazánkban a TFP Budapesti Munkacsoportjának tagjai végeznek ilyen típusú terápiát, nemzetközi kiképző TFP terapeuta kollégák szupervíziós üléseivel megtámogatva. 

Forrás:

http://www.borderlinedisorders.com/transference-focused-psychotherapy.php

http://tfp-group-budapest.hu/

http://5mp.eu/web.php?a=mora&o=pBg4mdmUGj

Szeretné tudni, miként segíthet valakinek, aki öngyilkosságot fontolgat? Aggódik valakiért?

Olvasson tovább...

Mozgás- és táncterápiák

Összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy a mozgás- és táncterápiák olyan nonverbális módszerek, amelynek fő eszköze a mozgás, a spontán tánc általi önkifejezés, a verbális szinteket megelőző, testtudati munka. Két fő irányzata ismert ma Magyarországon: a pszichodinamikus mozgás- és táncterápia, amely a Pszichoterápiás Tanács által akkreditált önismereti

Tovább olvasom »

Az öngyilkosság megelőzéséhez szükséges kompetenciák – egy tréning bemutatása

A kompetencia- és készségalapú oktatás és értékelés egyre nagyobb jelentőséggel bír a mentálhigiénés szakemberek képzésében is. Az ismeretek elsajátításának hagyományos megközelítését ma már kiegészíti a gyakorlati készségek hangsúlyozása és a szakterületen hatékonynak bizonyuló legjobb gyakorlatok alkalmazása. A kompetenciáknak hangsúlyozása az öngyilkossági kockázat értékelésével és kezelésével

Tovább olvasom »

Problémamegoldó tréning

A problémamegoldó tréning (PMT) a problémamegoldó készség fejlesztésére kidolgozott, jól felépített, logikus, viszonylag rövid idő alatt elsajátítható módszer, amelyet már régóta széles körben alkalmaznak a pszichés nehézségek kezelésében, bár hazánkban sajnálatos módon alig terjedt el. A problémamegoldó tréning céljai a következők: 1. a rossz hangulat

Tovább olvasom »