Áttételfókuszú pszichoterápia

Az áttételfókuszú pszichoterápia (angolul: transference-focused therapy, TFP) egy főként borderline személyiségzavar esetén alkalmazott pszichoterápiás módszer, melynek során a gondolkodás és viselkedés területein a borderline kondíció okainak feltárása, illetve új, egészségesebb működési módok fejlesztése történik. A módszer kidolgozója Otto Kernberg osztrák pszichoanalitikus. 

A terápia felépítése, hossza

A terápia egy informált beleegyezéssel kezdődik, ahol a terapeuta és a páciens tisztázzák a terápia feltételeit, a terapeuta tájékoztatja a pácienst az őt érintő problémáról, illetve a javasolt terápiás tervről. Ekkor beszélik meg a felek a terápiás kereteket. A diagnózis körvonalazása után a terápia a következő szakaszba léphet. 

A terápia heti kétszeri rendszerességgel, ülő helyzetben történik, egyéni formában. Fontos, hogy a módszer elengedhetetlen része a videós esetrögzítés, amely szakmai-etika elvek megfontolt figyelembevételével történik. 

A terápia lényege

Az áttételfókuszú terápia a modern pszichoanalitikus elméleteken alapszik. A borderline betegek én-identitása és személyközi kapcsolataik percepciója a realitástól eltérő módon, szélsőségesen pozitív és negatív irányba tolódik el. Ezek a konfliktusos, sokszor egymásnak is ellentmondó diádok vezetnek a specifikus, önpusztító tünetekhez a borderline személyiségzavar esetén. Az „áttétel” kifejezés a páciens és a terapeuta közötti speciális, terápiás keretek között jelenlévő kapcsolat megélésére utal. A terápia erre az áttételre koncentrál, feltételezve, hogy a páciens maladaptív diádikus percepciói nem csupán a hétköznapi életben jelennek meg, hanem a terápiás kapcsolatban is. A páciens-terapeuta kommunikációt felhasználva a páciens segítséget kap a különböző szelfreprezentációk integrálásához, korrekciójához, illetve az önkontroll egészségesebb gyakorlásához. A páciens a terápia révén megértheti a saját magával és másokkal kapcsolatos élmények közötti ide-oda váltakozás problématikáját, és korrigálhatja azt.

Indikáció

Az áttételfókuszú terápia elsősorban súlyos személyiségzavarok, azon belül is a borderline személyiségzavar esetében javallott.

  • borderline személyiségzavar,
  • hisztrionikus személyiségzavar,
  • nárcisztikus személyiségzavar.

A TFP hatékonysága

Az áttételfókuszú terápia hatékonyságának kutatásai eltérő eredményeket mutatnak. Egy 2007-es és egy 2010-es kutatás erős hatásméretet, egy 2006-os azonban gyengébb hatékonyságot mutatott ki. Épp ezért a mai álláspont megosztott a szakirodalmi alátámasztottságot illetően; még több kutatás szükséges a pontos hatékonyság megállapítására. 

A terápia hatékonyságát igazolandó érdekes kutatási eredményt hozott a Binghamton Egyetem kutatása: eszerint a TFP megváltoztathatja az agy egyes területeinek működését borderline személyiségzavarban szenvedő páciensek kezelése során. Az agy különböző területeinek aktivitási mintázatai megváltoznak, valamint javul a kognitív kontroll és az érzelmi reaktivitás is. 

A TFP elérhetősége Magyarországon 

Magyarországon jelenleg is van lehetőség áttételfókuszú pszichoterápiában kiképzett szakemberhez fordulni, magán úton, egyéni terápia formájában. Hazánkban a TFP Budapesti Munkacsoportjának tagjai végeznek ilyen típusú terápiát, nemzetközi kiképző TFP terapeuta kollégák szupervíziós üléseivel megtámogatva. 

Forrás:

http://www.borderlinedisorders.com/transference-focused-psychotherapy.php

http://tfp-group-budapest.hu/

http://5mp.eu/web.php?a=mora&o=pBg4mdmUGj

Szeretné tudni, miként segíthet valakinek, aki öngyilkosságot fontolgat? Aggódik valakiért?

Olvasson tovább...

Bulimia nervosa

A bulimia nervosa (BN) egy olyan súlyos betegség, amelyet visszatérő, kontrollvesztéssel járó, nagy mennyiségű étkezési epizódok (falásrohamok, angolul binge eating), a testsúlygyarapodás kivédését célzó kompenzációs viselkedés (purgálás), valamint az alak és a testsúly túlértékelése jellemez. A BN a társas élet jelentős romlásával, szomatikus komplikációkkal és

Tovább olvasom »

Az öngyilkosság mint érzelemvezérelt, nem racionális cselekedet

Az alábbiakban az öngyilkosság, az öngyilkossági krízis állapot különböző megközelítéseiről (pszichiátriai, biológiai, pszichológiai) olvashat. Lelki fájdalom Az akut öngyilkossági krízis legtöbbször az “énünket” alapjaiban fenyegető élmény eredményeként alakul ki. Intenzív lelki vagy mentális fájdalom jellemzi ezt az állapotot, amely rosszabb lehet bármilyen szélsőséges fizikai fájdalomnál.

Tovább olvasom »

Tények és statisztikák az öngyilkosságról

Az első öngyilkossági kísérlet közel ötvenszeresére növeli a befejezett öngyilkosság esélyét. Az öngyilkosságban meghaltak kb. harmadának korábban már volt legalább egy öngyilkossági kísérlete.  Tíz emberből, akik öngyilkosságot követnek el, nyolc beszél a szándékáról. A megelőző öngyilkossági kísérlet a legerősebb jele a később halállal végződő öngyilkosságnak

Tovább olvasom »