Sématerápia

A sématerápiát Jeffrey E. Young és munkatársai dolgozták ki az 1990-es évek elején, főképp személyiségzavarban vagy súlyos kapcsolati problémáktól szenvedő páciensek számára. Ez a módszer a kognitív terápiás irányzathoz tartozik, elméleti és technikai szempontból is integratív módszernek mondható. A terápia nem a különböző diagnosztikai kórképekből indul ki, hanem a páciens személyes megküzdési mechanizmusaira, sémamódjaira és az ezek által aktivált érzelmi működésre koncentrál. 

A terápia felépítése, hossza

A terápia egyéni vagy csoportos formában is létezik. Heti két alkalomból áll két éven keresztül, így a hosszú távú módszerek közé tartozik. 

A terápia egy felmérő interjúval kezdődik, ahol az egyes tünetek funkciójának tisztázásával, a sémák beazonosításával a terapeuta közelebbi, átfogó képet kap a probléma jellegéről. Az állapotfelmérés további fontos része a Young-féle szülői kérdőív, melynek segítségével a problémában (a nem adekvát sémák aktiválásában) szerepet játszó esetleges korai tapasztalatok felmérése történik. 

A következő szakasz az esetkonceptualizálás, mely során a terapeuta feladata az, hogy felismerje, elismerje és megfelelő keretek között megtanítsa a pácienst kielégíteni és késleltetni alapvető érzelmi szükségleteit, illetve a terapeuta mintát nyújtva neki megtanítja őt a mások szükségleteivel való hasonló bánásmódra, a gondoskodásra. Ennek során fontos szerepet kap annak felismerése, hogy a korábbiakban milyen tünet, maladaptív stratégia, séma akadályozhatta meg e folyamatokat. Az ülések során az alapvető szükségletek felismerésének fejlesztésével a fókusz a belső lelki folyamatokon van. 

A terápia lényege

A terápia során a terapeuta többféle technika felhasználásával dolgozik. Ilyenek lehetnek:

  • kognitív stratégiák,
  • élményalapú stratégiák,
  • viselkedési minták megszakítása,
  • terápiás kapcsolat felhasználása,
  • sémamódmunka (súlyosabb esetekben).

Kognitív stratégiák: céljuk a maladaptív sémák valóságtorzító hatásának felismertetése a pácienssel. A terapeuta és a páciens megvizsgálja a séma érvényességét, megbeszélik, átfogalmazzák a sémát alátámasztó bizonyítékokat, elemzik a páciens által használt stratégiák előnyeit és hátrányait. Összehasonlítják a maladaptív sémákat és az elérni kívánt, egészségesebb megküzdési módokat, valamint használhatnak úgynevezett „sématerápiás segédkártyákat” a fejlesztéshez. 

Élményalapú stratégiák: céljuk új tapasztalatok szerzése. Az itt használt technikák nagyrészt imaginatív és dramatikus eszközök. A terapeuta segít a páciensnek új módon reagálni a sémák kialakulásában feltehetőleg fontos szerepet játszó kapcsolati helyzetekben. Az új élményekre építve a páciens hitelesen tud adaptívabb sémákat kialakítani. 

Viselkedési minták megszakítása: Ez a terápiás elem azért kiemelten fontos, mert nélküle nő a visszaesés esélye, mivel a páciens nem jut új élményekhez. A sématerápia egyik legfontosabb célja, hogy a páciens képes legyen olyan viselkedésrepertoárt kialakítani, amely elősegíti az alapvető szükségletek adaptív érvényesítését.

Terápiás kapcsolat felhasználása: A terapeuta egyik legfontosabb feladata, hogy a páciens alapvető szükségleteit monitorozza, segítse a pácienst az egyes tünetek, diszfunkcionális hiedelmek, sémák felismerésében. Ezt a terápiás kapcsolat jelenében tudja a leghitelesebben közvetíteni. Ehhez a terapeuta saját szupervíziós munkája is szükséges. 

Indikáció

A sématerápiás technikák olyan problémák esetében javallottak, ahol a korai fejlődés, az alapsémák, az affektusok, az érzelmi világ, a megküzdési stratégiák érintettek. Így a következő területeken kifejezetten hasznos: 

  • személyiségzavarok,
  • kapcsolati problémák, 
  • affektív zavarok, 
  • önismereti célok.

A sématerápia elérhetősége Magyarországon 

A sématerápia technikáit alkalmazzák a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Pszichoterápiás osztályán akár csoportos formában is, valamint egyre több pszichoterapeuta használja a módszert egyéni terápiák során. 

A sématerápia alapját képező, a terápia kidolgozói által írt mű magyar nyelven is elérhető Sématerápia címmel. 
Felhasznált irodalom: Unoka, Z. (2011). Schema therapy. Magyar Pszichológiai Szemle66 (1), 31-45.

Szeretné tudni, miként segíthet valakinek, aki öngyilkosságot fontolgat? Aggódik valakiért?

Olvasson tovább...

Pszichoanalízis

A pszichoanalízis alapjait Sigmund Freud bécsi orvos fektette le a XIX. század végén, a XX. század elején. A pszichoanalízis egyszerre elmélet az emberi elméről és terápiás gyakorlat. Freud elméletét és módszerét a pszichoanalitikusok a mai napig fejlesztik. A pszichoanalízis négyféleképpen alkalmazható: 1) elméletként az elme

Tovább olvasom »

Problémamegoldó tréning

A problémamegoldó tréning (PMT) a problémamegoldó készség fejlesztésére kidolgozott, jól felépített, logikus, viszonylag rövid idő alatt elsajátítható módszer, amelyet már régóta széles körben alkalmaznak a pszichés nehézségek kezelésében, bár hazánkban sajnálatos módon alig terjedt el. A problémamegoldó tréning céljai a következők: 1. a rossz hangulat

Tovább olvasom »

Bipoláris zavar

A bipoláris (más néven mániás-depressziós) betegség a pszichológiai és testi működések olyan központi szabályozási zavara, amely kifejezett (kóros) hullámzásokhoz vezet a hangulati élet, a pszichés és testi energiák, a gondolkodási folyamatok, valamint a közösségi alkalmazkodás terén. Az egészséges emberekre jellemző és többnyire külső okokkal megmagyarázható

Tovább olvasom »