Sématerápia

A sématerápiát Jeffrey E. Young és munkatársai dolgozták ki az 1990-es évek elején, főképp személyiségzavarban vagy súlyos kapcsolati problémáktól szenvedő páciensek számára. Ez a módszer a kognitív terápiás irányzathoz tartozik, elméleti és technikai szempontból is integratív módszernek mondható. A terápia nem a különböző diagnosztikai kórképekből indul ki, hanem a páciens személyes megküzdési mechanizmusaira, sémamódjaira és az ezek által aktivált érzelmi működésre koncentrál. 

A terápia felépítése, hossza

A terápia egyéni vagy csoportos formában is létezik. Heti két alkalomból áll két éven keresztül, így a hosszú távú módszerek közé tartozik. 

A terápia egy felmérő interjúval kezdődik, ahol az egyes tünetek funkciójának tisztázásával, a sémák beazonosításával a terapeuta közelebbi, átfogó képet kap a probléma jellegéről. Az állapotfelmérés további fontos része a Young-féle szülői kérdőív, melynek segítségével a problémában (a nem adekvát sémák aktiválásában) szerepet játszó esetleges korai tapasztalatok felmérése történik. 

A következő szakasz az esetkonceptualizálás, mely során a terapeuta feladata az, hogy felismerje, elismerje és megfelelő keretek között megtanítsa a pácienst kielégíteni és késleltetni alapvető érzelmi szükségleteit, illetve a terapeuta mintát nyújtva neki megtanítja őt a mások szükségleteivel való hasonló bánásmódra, a gondoskodásra. Ennek során fontos szerepet kap annak felismerése, hogy a korábbiakban milyen tünet, maladaptív stratégia, séma akadályozhatta meg e folyamatokat. Az ülések során az alapvető szükségletek felismerésének fejlesztésével a fókusz a belső lelki folyamatokon van. 

A terápia lényege

A terápia során a terapeuta többféle technika felhasználásával dolgozik. Ilyenek lehetnek:

  • kognitív stratégiák,
  • élményalapú stratégiák,
  • viselkedési minták megszakítása,
  • terápiás kapcsolat felhasználása,
  • sémamódmunka (súlyosabb esetekben).

Kognitív stratégiák: céljuk a maladaptív sémák valóságtorzító hatásának felismertetése a pácienssel. A terapeuta és a páciens megvizsgálja a séma érvényességét, megbeszélik, átfogalmazzák a sémát alátámasztó bizonyítékokat, elemzik a páciens által használt stratégiák előnyeit és hátrányait. Összehasonlítják a maladaptív sémákat és az elérni kívánt, egészségesebb megküzdési módokat, valamint használhatnak úgynevezett „sématerápiás segédkártyákat” a fejlesztéshez. 

Élményalapú stratégiák: céljuk új tapasztalatok szerzése. Az itt használt technikák nagyrészt imaginatív és dramatikus eszközök. A terapeuta segít a páciensnek új módon reagálni a sémák kialakulásában feltehetőleg fontos szerepet játszó kapcsolati helyzetekben. Az új élményekre építve a páciens hitelesen tud adaptívabb sémákat kialakítani. 

Viselkedési minták megszakítása: Ez a terápiás elem azért kiemelten fontos, mert nélküle nő a visszaesés esélye, mivel a páciens nem jut új élményekhez. A sématerápia egyik legfontosabb célja, hogy a páciens képes legyen olyan viselkedésrepertoárt kialakítani, amely elősegíti az alapvető szükségletek adaptív érvényesítését.

Terápiás kapcsolat felhasználása: A terapeuta egyik legfontosabb feladata, hogy a páciens alapvető szükségleteit monitorozza, segítse a pácienst az egyes tünetek, diszfunkcionális hiedelmek, sémák felismerésében. Ezt a terápiás kapcsolat jelenében tudja a leghitelesebben közvetíteni. Ehhez a terapeuta saját szupervíziós munkája is szükséges. 

Indikáció

A sématerápiás technikák olyan problémák esetében javallottak, ahol a korai fejlődés, az alapsémák, az affektusok, az érzelmi világ, a megküzdési stratégiák érintettek. Így a következő területeken kifejezetten hasznos: 

  • személyiségzavarok,
  • kapcsolati problémák, 
  • affektív zavarok, 
  • önismereti célok.

A sématerápia elérhetősége Magyarországon 

A sématerápia technikáit alkalmazzák a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Pszichoterápiás osztályán akár csoportos formában is, valamint egyre több pszichoterapeuta használja a módszert egyéni terápiák során. 

A sématerápia alapját képező, a terápia kidolgozói által írt mű magyar nyelven is elérhető Sématerápia címmel. 
Felhasznált irodalom: Unoka, Z. (2011). Schema therapy. Magyar Pszichológiai Szemle66 (1), 31-45.

Szeretné tudni, miként segíthet valakinek, aki öngyilkosságot fontolgat? Aggódik valakiért?

Olvasson tovább...

Bulimia nervosa

A bulimia nervosa (BN) egy olyan súlyos betegség, amelyet visszatérő, kontrollvesztéssel járó, nagy mennyiségű étkezési epizódok (falásrohamok, angolul binge eating), a testsúlygyarapodás kivédését célzó kompenzációs viselkedés (purgálás), valamint az alak és a testsúly túlértékelése jellemez. A BN a társas élet jelentős romlásával, szomatikus komplikációkkal és

Tovább olvasom »

A szuicid mód

A módoknak van egy speciális fajtája, a szuicid mód, amelyet Bryan és Rudd írtak le 2018-ban. Ez a mód egy olyan állapot, amely hirtelen aktiválódik, sokszor a “semmiből”. Amilyen gyorsan és hirtelen tud aktiválódni ez az állapot, olyan gyorsan le is cseng — azaz időhatáros.

Tovább olvasom »

Lelki segítségnyújtás a menekülteknek

Az ukrajnai válsághelyzetben a budapesti Péterfy Kórház Krízisintervenciós Ambulanciájának pszichológusai és pszichiáterei ingyenes krízisintervenciós beszélgetést (magyar és angol nyelven), szükség esetén orvosi segítséget, krízisintervenciós osztályos ellátást nyújtanak a menekülőknek! Jelentkezés telefonon: +3670 934 1051 (hívható H-P: 9:00-15:00) email-en: intervencio@peterfykh.hu Címünk: Budapest, 1074. Alsóerdősor u. 7.

Tovább olvasom »