Pszichoanalízis

A pszichoanalízis alapjait Sigmund Freud bécsi orvos fektette le a XIX. század végén, a XX. század elején. A pszichoanalízis egyszerre elmélet az emberi elméről és terápiás gyakorlat. Freud elméletét és módszerét a pszichoanalitikusok a mai napig fejlesztik. A pszichoanalízis négyféleképpen alkalmazható:

1) elméletként az elme működéséről,

2) lelki problémák kezelési módszereként (azaz mint pszichoterápiás módszer),

3) kutatási módszerként,

4) különböző kulturális és szociális jelenségek – irodalom, művészet, film, előadások, politika és csoportok – megközelítési módjaként.

A pszichoanalitikus terápia kerete (magas heti óraszám, rendszeresség,) komoly elköteleződést feltételez mind a páciens, mind a terapeuta részéről. A kezelés során elkerülhetetlenül létrejön egy különleges kapcsolat a páciens és a terapeuta között, amelyben láthatóvá és hozzáférhetővé válik számos, a páciens belső működésére jellemző egyedi sajátosság. Lehetőség nyílik ezek mélyebb megértésére, és dolgozni lehet velük a kívánatos változások érdekében.

Miben különbözik a pszichoanalízis más pszichoterápiáktól?

A pszichoanalízis hosszú távú terápia, több éven át tart, heti többszöri találkozással, de eredményei tartósan fennmaradnak és gyakran a terápia befejezése utáni években teljesednek ki.

A páciens kanapén fekszik, ami elősegíti a  szabad gondolkodást, érzelmi átélést és önreflexiót. 

Önmagunk jobb megértésén alapul a pszichoanalízis hatékonysága.

A magas heti óraszám biztosítja a problémákra való összpontosítást és a folyamatos figyelmet. E magas óraszám nem függ össze a probléma súlyosságával. 

Forrás:

Magyar Pszichoanalitikus Egyesület

Lélekjelenlét – Belvárosi Pszichoanalitikus Rendelő

Szeretné tudni, miként segíthet valakinek, aki öngyilkosságot fontolgat? Aggódik valakiért?

Olvasson tovább...

Áttételfókuszú pszichoterápia

Az áttételfókuszú pszichoterápia (angolul: transference-focused therapy, TFP) egy főként borderline személyiségzavar esetén alkalmazott pszichoterápiás módszer, melynek során a gondolkodás és viselkedés területein a borderline kondíció okainak feltárása, illetve új, egészségesebb működési módok fejlesztése történik. A módszer kidolgozója Otto Kernberg osztrák pszichoanalitikus.  A terápia felépítése, hossza

Tovább olvasom »

Öngyilkosság megjelenése a hírekben

Ha éppen cikket, blogot ír, rádió vagy TV műsorhoz gyűjt információkat öngyilkosság témában, akkor segítünk a téma kidolgozásában, megfogalmazásában. Ha kérdései vannak, írjon nekünk! Hogyan tudósítson egy öngyilkosságról? Nemzetközi öngyilkosság megelőző szervezetek újságírókkal, hírportálokkal együttműködve kidolgoztak egy ajánlást az öngyilkosságokkal kapcsolatos riportok, hírek megírására. Több

Tovább olvasom »

Gyászolóknak, öngyilkossági kísérleten átesettek hozzátartozóinak

Gyászolóknak, öngyilkossági kísérleten átesettek hozzátartozóinak Minden öngyilkosság, öngyilkossági kísérlet 6-8 közeli hozzátartozót, barátot érint, akiknek ezzel a teherrel kell tovább élniük. Egy szerettünk öngyilkosság általi elvesztése az egyik legnehezebb trauma. MInden ember átél rengeteg váltakozó és intenzív érzést. Egy gyászoló a fájdalom és szomorúság mellett

Tovább olvasom »