Pszichoanalízis

A pszichoanalízis alapjait Sigmund Freud bécsi orvos fektette le a XIX. század végén, a XX. század elején. A pszichoanalízis egyszerre elmélet az emberi elméről és terápiás gyakorlat. Freud elméletét és módszerét a pszichoanalitikusok a mai napig fejlesztik. A pszichoanalízis négyféleképpen alkalmazható:

1) elméletként az elme működéséről,

2) lelki problémák kezelési módszereként (azaz mint pszichoterápiás módszer),

3) kutatási módszerként,

4) különböző kulturális és szociális jelenségek – irodalom, művészet, film, előadások, politika és csoportok – megközelítési módjaként.

A pszichoanalitikus terápia kerete (magas heti óraszám, rendszeresség,) komoly elköteleződést feltételez mind a páciens, mind a terapeuta részéről. A kezelés során elkerülhetetlenül létrejön egy különleges kapcsolat a páciens és a terapeuta között, amelyben láthatóvá és hozzáférhetővé válik számos, a páciens belső működésére jellemző egyedi sajátosság. Lehetőség nyílik ezek mélyebb megértésére, és dolgozni lehet velük a kívánatos változások érdekében.

Miben különbözik a pszichoanalízis más pszichoterápiáktól?

A pszichoanalízis hosszú távú terápia, több éven át tart, heti többszöri találkozással, de eredményei tartósan fennmaradnak és gyakran a terápia befejezése utáni években teljesednek ki.

A páciens kanapén fekszik, ami elősegíti a  szabad gondolkodást, érzelmi átélést és önreflexiót. 

Önmagunk jobb megértésén alapul a pszichoanalízis hatékonysága.

A magas heti óraszám biztosítja a problémákra való összpontosítást és a folyamatos figyelmet. E magas óraszám nem függ össze a probléma súlyosságával. 

Forrás:

Magyar Pszichoanalitikus Egyesület

Lélekjelenlét – Belvárosi Pszichoanalitikus Rendelő

Szeretné tudni, miként segíthet valakinek, aki öngyilkosságot fontolgat? Aggódik valakiért?

Olvasson tovább...

Személyközpontú terápia

A személyközpontú terápia egy másik emberrel való, fokozatosan fejlődő együttlét, amely az egészségét és a személy növekedését eredményezi. E terápia legfontosabb hipotézise: a személy hatalmas erőforrásokkal rendelkezik, amelyek előmozdítják önmaga megértését, és létmódjában, viselkedésében pozitív változásokat eredményezhetnek. Ezeket az erőforrásokat sajátos emberközi kapcsolatokkal mozgósíthatjuk. Ha

Tovább olvasom »

Szkizofrénia és egyéb pszichotikus zavarok

A szkizofrénia olyan betegségcsoport, amely a kedély, a gondolkodás és a viselkedés jellegzetes zavaraiban nyilvánul meg. A gondolkodás zavarát a fogalomalkotás olyan elváltozásai jelzik, amelyek a valóság hibás értelmezéséhez vezetnek, téves eszméket, hallucinációkat hoznak létre. Az ehhez járuló kedélyváltozások: az ambivalens, beszűkült vagy nem a

Tovább olvasom »

Bipoláris zavar

A bipoláris (más néven mániás-depressziós) betegség a pszichológiai és testi működések olyan központi szabályozási zavara, amely kifejezett (kóros) hullámzásokhoz vezet a hangulati élet, a pszichés és testi energiák, a gondolkodási folyamatok, valamint a közösségi alkalmazkodás terén. Az egészséges emberekre jellemző és többnyire külső okokkal megmagyarázható

Tovább olvasom »