Pszichoanalízis

A pszichoanalízis alapjait Sigmund Freud bécsi orvos fektette le a XIX. század végén, a XX. század elején. A pszichoanalízis egyszerre elmélet az emberi elméről és terápiás gyakorlat. Freud elméletét és módszerét a pszichoanalitikusok a mai napig fejlesztik. A pszichoanalízis négyféleképpen alkalmazható:

1) elméletként az elme működéséről,

2) lelki problémák kezelési módszereként (azaz mint pszichoterápiás módszer),

3) kutatási módszerként,

4) különböző kulturális és szociális jelenségek – irodalom, művészet, film, előadások, politika és csoportok – megközelítési módjaként.

A pszichoanalitikus terápia kerete (magas heti óraszám, rendszeresség,) komoly elköteleződést feltételez mind a páciens, mind a terapeuta részéről. A kezelés során elkerülhetetlenül létrejön egy különleges kapcsolat a páciens és a terapeuta között, amelyben láthatóvá és hozzáférhetővé válik számos, a páciens belső működésére jellemző egyedi sajátosság. Lehetőség nyílik ezek mélyebb megértésére, és dolgozni lehet velük a kívánatos változások érdekében.

Miben különbözik a pszichoanalízis más pszichoterápiáktól?

A pszichoanalízis hosszú távú terápia, több éven át tart, heti többszöri találkozással, de eredményei tartósan fennmaradnak és gyakran a terápia befejezése utáni években teljesednek ki.

A páciens kanapén fekszik, ami elősegíti a  szabad gondolkodást, érzelmi átélést és önreflexiót. 

Önmagunk jobb megértésén alapul a pszichoanalízis hatékonysága.

A magas heti óraszám biztosítja a problémákra való összpontosítást és a folyamatos figyelmet. E magas óraszám nem függ össze a probléma súlyosságával. 

Forrás:

Magyar Pszichoanalitikus Egyesület

Lélekjelenlét – Belvárosi Pszichoanalitikus Rendelő

Szeretné tudni, miként segíthet valakinek, aki öngyilkosságot fontolgat? Aggódik valakiért?

Olvasson tovább...

Kognitív terápia

A kognitív terápia a beteg aktuális problémáinak megoldását célozza a diszfunkcionális gondolkodás és viselkedés megváltoztatásán keresztül. A  kognitív terápia alapelve az, hogy a különböző pszichés megbetegedések esetén zavart szenved a személy információfeldolgozási módja, aminek következtében az események és történések torzult jelentést kapnak. A negatív érzelmi

Tovább olvasom »

Pszichoanalízis

A pszichoanalízis alapjait Sigmund Freud bécsi orvos fektette le a XIX. század végén, a XX. század elején. A pszichoanalízis egyszerre elmélet az emberi elméről és terápiás gyakorlat. Freud elméletét és módszerét a pszichoanalitikusok a mai napig fejlesztik. A pszichoanalízis négyféleképpen alkalmazható: 1) elméletként az elme

Tovább olvasom »

Az öngyilkosság mint érzelemvezérelt, nem racionális cselekedet

Az alábbiakban az öngyilkosság, az öngyilkossági krízis állapot különböző megközelítéseiről (pszichiátriai, biológiai, pszichológiai) olvashat. Lelki fájdalom Az akut öngyilkossági krízis legtöbbször az “énünket” alapjaiban fenyegető élmény eredményeként alakul ki. Intenzív lelki vagy mentális fájdalom jellemzi ezt az állapotot, amely rosszabb lehet bármilyen szélsőséges fizikai fájdalomnál.

Tovább olvasom »