[Előadás, 2024. május 10., Pszichoterápia konferenica] Az ASQ szűrőteszt bemutatása

Az öngyilkossági kockázat felmérése a mentális egészségügyi ellátás kritikus eleme. Az Ask Suicide-Screening Questions (ASQ) különböző nyelveken és populációkban bizonyította hatékonyságát, de nincs pszichometriailag validált magyar nyelvű változata. A kutatás szükségességét indokolja, hogy Magyarországon jelenleg nincs validált öngyilkossági szűrőeszköz. Ez a kutatás ezt a hiányt kívánja pótolni az ASQ különböző klinikai körülményekre történő hazai adaptálásával és validálásával. Ennek első lépéseként az ASQ kifejlesztőivel együttműködve elvégeztük a teszt magyarra fordítását, illetve a fordítás ellenőrzését (visszafordítással).

Az Ask Suicide-Screening Questions (ASQ) egy rövid, öt kérdésből álló mérőeszköz, amelyet az öngyilkossági kockázat azonosítására fejlesztettek ki különböző betegpopulációkban. Hasznosságát különböző betegpopulációkon és klinikai szettingekben validálták, beleértve a gyermek- és felnőtt betegeket is, ami jelzi sokoldalúságát és hatékonyságát.

Horowitz és munkatársai (2020) négy kórházban végezték el az ASQ validációs vizsgálatát felnőtt betegek körében. Ez a vizsgálat megerősítette az ASQ erős pszichometriai tulajdonságait, 100%-os érzékenységet, 89%-os specificitást és 100%-os negatív prediktív értéket mutatott. Ez a vizsgálat kiemeli az ASQ megbízhatóságát az öngyilkossági kockázatnak kitett felnőttek azonosításában.

Az ASQ kifejlesztése és kezdeti validálása Horowitz és munkatársai (2012) által megalapozta ezeket a későbbi tanulmányokat. Az eredeti fejlesztés kiemelte a hatékonyságát 96,9%-os érzékenységgel és 87,6%-os specificitással, ami robusztus eszközzé teszi azt a sürgősségi osztályon történő kezdeti öngyilkossági kockázatértékeléshez.

Mournet és munkatársai (2021) a depressziószűrő eszközök, például a Patient Health Questionnaire-9 hatékonyságát vizsgálták az öngyilkossági kockázat felismerésében. Megállapították, hogy a kizárólag a depressziószűrésre való hagyatkozás nem olyan eredményes az öngyilkossági kockázatnak kitett betegek azonosításában, mint a speciális szuicid szűrőtesztek. Ez aláhúzza a közvetlen öngyilkossági kockázatfelmérés fontosságát, amelyben az ASQ döntő szerepet játszhat.

Az ASQ kultúrák közötti alkalmazhatósága nyilvánvaló az olyan tanulmányokban, mint Uygun és munkatársai (2023) török adaptációja, amely az ASQ-t gyermek- és ifjúságpszichiátriai és gyermek sürgősségi osztályok serdülők klinikai mintáján validálta. A vizsgálat megerősítette az ASQ magas érzékenységét és specificitását ezekben a szettingekben, ami alátámasztja az ASQ alkalmazását a nem angol nyelvű országokban. Az ASQ adaptációja jelenleg folyamatban van Nepálban, Egyiptomban és Portugáliában.

Az ASQ szűrőteszt magyar változata

A szűrőteszt magyar változata szabadon felhasználható. Pszichometriai vizsgálata folyamatban van.

Szeretné tudni, miként segíthet valakinek, aki öngyilkosságot fontolgat? Aggódik valakiért?

Olvasson tovább...

Áttételfókuszú pszichoterápia

Az áttételfókuszú pszichoterápia (angolul: transference-focused therapy, TFP) egy főként borderline személyiségzavar esetén alkalmazott pszichoterápiás módszer, melynek során a gondolkodás és viselkedés területein a borderline kondíció okainak feltárása, illetve új, egészségesebb működési módok fejlesztése történik. A módszer kidolgozója Otto Kernberg osztrák pszichoanalitikus.  A terápia felépítése, hossza

Tovább olvasom »

A szuicid mód

A módoknak van egy speciális fajtája, a szuicid mód, amelyet Bryan és Rudd írtak le 2018-ban. Ez a mód egy olyan állapot, amely hirtelen aktiválódik, sokszor a “semmiből”. Amilyen gyorsan és hirtelen tud aktiválódni ez az állapot, olyan gyorsan le is cseng — azaz időhatáros.

Tovább olvasom »

Viselkedésterápia

A viselkedésterápia olyan módszerek együttese, amelyek az egyén és környezete közötti kapcsolatban bekövetkező zavarok megszüntetését célozzák. Ennek érdekében kontrollálják az egyén környezetét, továbbá arra törekszenek, hogy az egyén szert tegyen önnön viselkedése és annak következményei fölötti uralomra. Megtekintések száma: 100

Tovább olvasom »
Megtekintések száma: 66