A szuicid mód

Az általános mód

Az általános kognitív lélektani a mód — Aaron Beck alapján — egy olyan mentális állapot, ami kivételes és fenyegető helyzetek kezelésére készíti fel a szervezetet. Magában foglal érzelmi, kognitív (gondolkodási), fiziológiai és viselkedéses tüneteket, valamint viselkedéses mintákat. Külső (környezeti) vagy belső (lelki) inger hatására ezek összehangolva lépnek működésbe.

A szuicid mód

A módoknak van egy speciális fajtája, a szuicid mód, amelyet Bryan és Rudd írtak le 2018-ban. Ez a mód egy olyan állapot, amely hirtelen aktiválódik, sokszor a “semmiből”. Amilyen gyorsan és hirtelen tud aktiválódni ez az állapot, olyan gyorsan le is cseng — azaz időhatáros. Pszichés fájdalom, erős düh, szorongás, szégyen, megaláztatottság érzések jellemzik. Ebben a módban egy, a személyre jellemző öngyilkossággal kapcsolatos hiedelemrendszer, átfogó reménytelenség aktiválódik. A szuicid mód testi jellemzői a megemelkedett aktivációs (arousal) szint, stressz. Az illető erős menekülési késztetést él át, és ebben az állapotban “bekapcsolnak” az öngyilkos viselkedési minták: az öngyilkossági kísérlet tervezése, erre való előkészületek, önsértés.

Szeretné tudni, miként segíthet valakinek, aki öngyilkosságot fontolgat? Aggódik valakiért?

Olvasson tovább...

A lélektani krízis

Gerald Caplan meghatározása alapján pszichológiai értelemben akkor beszélünk krízisről, amikor a személy kénytelen szembenézni olyan veszélyeztető körülményekkel (pl. állásának elvesztése, haláleset a családban, válás stb.) — illetve ilyen körülmények bekövetkezésének a lehetősége fenyegeti őt –, amelyeket meglévő problémamegoldó készségeivel, rendelkezésére álló és mobilizálható pszichés energiáival

Tovább olvasom »

Mentalizáció

A mentalizáció fogalma többek közt Peter Fonagy magyar származású brit analitikus nevéhez fűződik, aki a sikeres, egészséges fejlődést befolyásoló tényezők közé sorolja és az érzelemszabályozás mellett kiemelkedően fontos képességként emeli ki a mentalizációt. A mentalizáció azt jelenti, hogy tudatában vagyunk önmagunk és mások mentális állapotainak.

Tovább olvasom »

Bulimia nervosa

A bulimia nervosa (BN) egy olyan súlyos betegség, amelyet visszatérő, kontrollvesztéssel járó, nagy mennyiségű étkezési epizódok (falásrohamok, angolul binge eating), a testsúlygyarapodás kivédését célzó kompenzációs viselkedés (purgálás), valamint az alak és a testsúly túlértékelése jellemez. A BN a társas élet jelentős romlásával, szomatikus komplikációkkal és

Tovább olvasom »